• Foto: STEFAN SAMUELSSON
    PASSAD TAVLA. Spårtavlan vid Hjortgården är vänd så att den stämmer med verkligheten, men det medför att norr är nedåt.
  • Foto: PRIVAT
    SPÅRTESTARE. Oskar Jensen och Philip Persson har testat motionsspår i landets alla 290 kommuner.

Hjortmarka med på topplista

Alingsås

Hjortmarka i Alingsås har landets 87:e bästa motionsspår – i alla fall om man får tro två unga orienterare som har testat spår i alla landets 290 kommuner.
Men de fattade inte varför spårtavlan hänger ”upp och ner”.

Philip Persson från Karlskrona och Oskar Jensen från Malmö gick på orienteringsgymnasiet i Olofström ihop.

– Vi har båda sprungit orientering sedan vi var små och har utvecklat en stark kärlek till sporten, skriver Oskar i ett mejl till AT. 

De bestämde sig för att testa och rangordna motionsspår i hela landet. I somras letade de upp de bästa och sprang minst ett spår i varje kommun. Över 300 stycken dokumenterades och betygsattes.

Otroligt vacker vy

Därefter har de satt ihop en topplista med de 100 bästa motionsspåren. Sedan tre veckor tillbaka har de en nedräkning på sin Facebooksida, Sveriges bästa motionsspår, med ett spår om dagen. Hjortmarka finns alltså på plats 87.

Philip och Oskar skriver i sin motivering att Hjortgården sticker ut i hård regional konkurrens ”tack vare ett omväxlande spårutbud och högt skattad tillgång till både dusch och bastu flera dagar i veckan”. De lovordar den otroligt vackra vyn över Stora Kroksjön som löparen på 6,7-kilometersspåret möter. ”Passa på att njuta av den härliga vildmarkskänslan!”

Passad spårtavla

De imponeras också av den stora spårkartan, ”gigantisk, tydlig och välkomnande”. Men de undrar varför den hänger ”upp och ner” med nord nedåt och syd uppåt.

– Märkligt att de inte fattat det. Den är passad efter verkligheten. Man borde i stället fråga varför inte alla spårtavlor är passade, säger Tomas Karlsson i OK Skogshjortarna, mannen bakom tavlan.

Det som är till höger på tavlan är alltså till höger i verkligheten. Det underlättar för besökarna, menar Tomas Karlsson.

– Från början hade vi den åt andra hållet och då kunde man se hur folk vände på huvudena för att se åt vilket håll de skulle springa, säger han.

Vårgårda längre ner

Hela den färdiga topplistan kommer att publiceras i magasinet Spring till sommaren. Det övergripande målet med hela projektet är att skriva en bok om Sveriges bästa motionsspår.

– Vi har väldigt fina spår. Man ska väl inte ta det för allvarligt men jag tycker att Hjortgården skulle kunna hamna mycket högre upp än 87:e plats, säger Skogshjortarnas Tomas Karlsson. P

hilip Persson och Oskar Jensen framhåller att alla de 100 bästa är fantastiska motionsspår. De har för övrigt också testat spåret på Kesberget i Vårgårda, men det hör till de 213 som inte kom med på topplistan.

Se en film av Andreas Jonsson, ForBe TV, om de båda orienterarnas resa här:

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.