Inga fler kommunala sommarjobb

Alingsås

Räkna inte med några fler kommunala sommarjobb i år. Det är beskedet från kommunalråd Daniel Filipsson (M).

Kommunen har i år råd med 85 kommunala sommarjobb och bakgrunden är att varken Alliansen eller De rödgröna skjutit till några extra pengar till ändamålet.

De senaste två åren har det funnits cirka 400 sommarjobb, men i år är det socialsekreterare och skolpersonal som kommer göra en bedömning av vilka ungdomar som är i störst behov av jobben.

Föreslog satsning

Men 2017 var inte gammalt förrän Socialdemokraterna hittade två extra miljoner och föreslog därför i fullmäktige i februari att en feriejobbssatsning borde rymmas i budgeten.

Någon form av handslag gjordes mellan Daniel Filipsson (M) och Tore Hult (S) och kommunalrådet skrev i mejl till AT om hur handslaget skulle tolkas. ”Att vi nu ska göra vad vi kan för att ändå åstadkomma fler feriejobb för ungdomar trots att det inte finns budgeterade medel.”

Nu låter det på Filipsson som att en sommarjobbsatsning uteblir.

– Det har inte hänt mer än att ett ärende är väckt på kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi avvaktar våruppföljningen, säger Daniel Filipsson.

Har ni fått någon indikation om ekonomin kan tillåta en sommarjobbssatsning?

– Nej, det kommer i maj. Men då är året långt gånget så jag tror att man får ta sikte på nästa år. Vi jobbar så hårt vi kan med ekonomin, men förra året har gett oss ett hårt jobb. Det är nej till nya kostnadsökningar nu.

I regeringens vårproposition finns med ett mindre stöd till kommunala sommarjobb. Är det pengar som kan bli aktuellt att söka för Alingsås del?

– Ja, om det inte är vill­korade pengar.

Läs mer i torsdagstidningen:

  • De fixar sommarjobb själva
  • Hallå där, Arbetsförmedlingen, hur är det med sommarjobb?

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher