Arkivbild: BOSSE ÅSTRÖM
Allt mer fiber kopplas in men på Alingsås landsbygd går det långsamt.

Långsamt för fiber på landsbygden

Alingsås

Allt fler får tillgång till internet, tv och telefoni via snabbt fiber men på landsbygden i Alingsås kommun går utbyggnaden långsammare än på många andra håll.

En tredjedel av hushållen i glesbygd i Västra Götaland hade i oktober förra året tillgång till fiber, enligt statistiken från Post- och telestyrelsen. Men utanför tätorterna i Alingsås kommun var det bara en tiondel som hade det.

I många andra kommuner har invånarna själva tagit tag i saken, bildat fiberföreningar och sökt bidrag. I Alingsås kommun finns bara en sådan förening, Ömmern-Östra Nedsjöns fiber som kommer att ansluta fiber till en stor del av hushållen i den södra kommundelen nästa år.

Förtätar i stan

För övrigt har de båda energibolagen Alingsås Energi och Bjärke Energi tagit hand om utbyggnaden. Alingsås Energi satsar mycket på centralorten Alingsås. Här drogs fiber i flera områden under fjolåret och i år står förtätning av Nolby och Sörhaga närmast på tur.

Utanför stan har en stor del av Västra Bodarna fått fiber, liksom Ingared. Utbyggnaden i Västra Bodarna fortsätter, men för övrigt är det lite oklart.

Läs mer i lördagstidningen:

  • Beroende av bidrag
  • Fler områden på gång i Bjärke
  • Svårt att nå bredbandsmålen
  • Stor fiberförening börjar snart gräva

Läs mer i pappers-AT och eAT »

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.