Foto: STEFAN SAMUELSSONKerstin Andreasson, Ulrika Strandh och Anna-Karin Nord är tre av 15 i Alingsås Majblommeförening.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Kerstin Andreasson, Ulrika Strandh och Anna-Karin Nord är tre av 15 i Alingsås Majblommeförening.

”Varje blomma är unik”

Gästbloggen

Försäljningen av årets majblommor pågår för fullt. Ebba Thomson, en av de unga försäljarna, delar med sig av sina bästa säljtips. Kerstin Andreasson, Ulrika Strandh och Anna-Karin Nord i Alingsås Majblommeförening skriver också om sitt engagemang och vad majblomman betyder för många barn och familjer som har ont om pengar. 

Söndag 23 april

Årets majblomma, röd och svart som nyckelpigan!

För första gången har ett barn designat majblomman. Inspirerad av nyckelpigan gjorde 11-åriga Miranda Nilsson mönstret. Varje blomma är unik eftersom prickarna är placerade olika på varje blomma. Det gör det extra roligt med majblomman just i år för precis som tjusningen med att blommorna är olika allihop är ju också barnen unika.

Men det finns något som förenar dem, ja alla vi människor. Att vi mår bra av att göra något gott för andra. Ibland har jag tränat svenska med flyktingar.  De har varit mer än villiga att hjälpa mig med någon småsak eller bjudit på fika, fast de har knappa förhållanden. Och varje gång har de varit tacksamma och glada att få göra detta. Kanske är det för att vi bevarar vår mänsklighet och varandras värde genom att vara till för varandra och andra. 

11-åriga Miranda Nilsson, Luleå, har designat årets majblomma i nyckelpigerött.
11-åriga Miranda Nilsson, Luleå, har designat årets majblomma i nyckelpigerött.

Vi får inte ta bort deras möjlighet att även de får möjlighet att hjälpa till i vårt gemensamma samhälle. Jag tror det är samma sak med barnen, att de växer som människor när de får göra något gott för andra barn, vilket de gör när de säljer majblommor.

Ibland tror jag att rädslan för att tränga sig på eller vara oförskämd hindrar oss från att hjälpa människor vi möter. Det krävs mod att fråga hur det är och erbjuda någon hjälp. Kanske finns det någon i er närhet ni tro skulle vilja söka ett bidrag från majblomman till ett barn. Våga fråga! Hjälp till.

Ni som ännu inte fått köpt majblommor av barn kan få chansen den 29/4 kl 10-13 då vi säljer majblommor på torget. Precis som nyckelpigan är en nyttoinsekt är majblomman en nyttoblomma! Ta chansen du också att göra en god gärning genom att köpa blomman som inte bara är en fin blomma på kragen utan ett kvitto på att du gjort något gott för ett fattigt barn i Alingsås.

”No one has ever become poor by giving.”
citat av Anne Frank

Anna-Karin Nord

Lördag 22 april

Fantastiska Beda!

Att få vara med i majblommeföreningen är en stor ära. Tänk att få hjälpa barn att ha möjlighet till en cykel, att kunna ta på sig varma, passande kläder på vintern, att kunna åka på cup som de andra i laget gör, det är stort! Fast det skulle inte gå utan alla ideellt arbetande som sitter i styrelsen och som gör det möjligt att kunna dela ut pengar till de som har det ekonomiskt svårt. Framförallt så gör  barnen själva en stor skillnad för de som behöver. Utan dem skulle vi i majblommeföreningen inte ha några pengar att fördela. Så tack alla barn som ställer upp på sin fritid och säljer majblommor, utan er hade vi inte klarat det. Framför allt är vi skyldiga Beda Hallberg ett stort tack för att hon kom på idén med en blomma för alla! Vem var då denna fantastiska kvinna?

Beda Hallberg föddes 11 februari 1869 i Onsala utanför Göteborg. Redan som liten blev Beda engagerad i att hjälpa människor som hade det svårt då hennes mamma ofta sände ut henne på sådana uppdrag. När Beda själv bildade hushåll i Göteborg såg hon vad folksjukdomen tuberkulos gjorde med de som drabbats. Framför allt var det arbetsföra män och kvinnor i 20-40 års åldern som insjuknade i TBC. Hon insåg att för att kunna bekämpa den sjukdomen och andra så hjälpte det inte bara med de bidrag som frivillig organisationer och kyrkor kunde få in på basarer etc. Det behövdes något som gjorde att alla kunde bidra.

BedaHallberg

Beda funderade på vad som skulle kunna göras för att få in mer pengar till fattigvården och tillverkade till sist en liten blomma som skulle säljas för 10 öre styck till invånarna i Göteborg. Många var de som tvivlade på hennes idé men det blev succé redan först året då man lyckades sälja 139 000 blommor. Första blomman började säljas 1 maj 1907 och redan 19 maj samma år startades Förstamajblommans riksförbund. Beda Hallberg var självskriven som ledamot och hon stöttade föreningen fram till sin död 9 maj 1945.

Även internationellt fick den enkla handgjorda blomman genomslagskraft och 1922 såldes blomman även i Amerika där det bl.a byggdes en sanatoriepaviljong i Denver som invigdes 1931. Under åren 1908 till 1932 lanserades majblomman i 17 olika länder världen över.

Den här starka kvinnan blev 1912 nominerad till stadsfullmäktige trots att kvinnor inte ens hade rösträtt på den här tiden. Hon fick även fina utmärkelser såsom ledamot och hedersledamot både i Sverige och utomlands, medaljer och även statspension 1938. Något som bara tilldelats en svenska tidigare, nämligen Hedvig Charlotta Nordenflycht 1752. Majblomman har gett tusentals barn möjlighet att åka på sommarkolonier då Beda var starkt engagerad i frivillig arbete som främst vände sig till barn och ungdomar. Därför  var det naturligt för henne att vända sig till skolor och scoutföreningar för att få dessa att sälja blommorna till första maj. Detta görs än idag och då framförallt av skolbarn runt om i landet.

Så återigen: Tack Beda och alla barn!
Ulrika Strandh

Källor:
http://www.majblomman.se/Om-Majblomman/allt-om-majblomman/Majblommans-historia/
https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/12409, Svenskt biografiskt lexikon (art av Stig Tornehed), hämtad 2017-04-17.

Fredag 21 april
Lite kuriosa om Majblomman, 110 år.

Det vore väl en dröm för alla trädgårdsentusiaster att ha en blomma som som inte vissnar ner trots att den är över hundra år utan tvärtemot växer så det knakar. Nu kan de och du köpa den: Årets prickiga Majblomma!

Den 1 maj 1907 såldes den allra första majblomman i Sverige på initiativ av Beda Hallberg. Den var klarblå och kostade 10 öre. Det blev en succé och det såldes 139 000 blommor det året. (Mer om Beda i morgondagens blogg.)

I början fanns det bara små blommor. Den lilla blomman tillverkades för hand t o m 1949. Bilblomman introducerades 1933 och blev mycket populär. Först var den av papper och var ganska stor. Den minskades i slutet av 80-talet för att anpassas till den tidens bilars design. Blomman försvann ur sortimentet 2007. Fönsterblomman eller den stora blomman som den också kallas kom 1975. Den finns kvar fortfarande fast i lite ny tappning och är ett klistermärke. 

Många pryder sina bilar med den och jag har även sett kökskakel pyntade med blomman.

Här är ett vykort med alla blommor hittills:

0422_majblommor

Liten prislista på den lilla majblomman:
1953  25 öre
1967  50 öre
1976  1 kr
1982  2 kr
1988  3 kr
1993  5 kr
1998  10 kr
2013  20 kr
2017  20 kr

Under många år tillverkades den lilla majblomman i plast och många med mig minns säkert de bordslöpare som då fanns till salu med hål från utstansade blommor. Riktigt häftiga! Numera samlarobjekt och till salu på nätet.

Bordslöpare
Bordslöpare

När elever säljer majblommor idag får de färdigpackade blompåsar med olika sorters blommor. Där finns även de små pinsen som varit mycket omtyckta.

bloggbild_kerstin1
Kassar och nyckelringar som vi säljer på torget.

Välkomna till Lilla Torget lördagen den 29 april kl 10-13 för där finns majblommor att köpa ifall ni inte sett några barn som säljer, hur nu detta skulle kunna gått till;) På torget kommer det även att finnas färgglada majblommekassar och nyckelringar, saker som ej barnen säljer. Tack för att ni stöder Majblomman!
Kerstin Andreasson

Torsdag 20 april

Jag är en tjej på 12 år och går på Lendahlsskolan i klass 6B. Nu säljer jag majblommor för tredje året i rad och tycker att det är en fröjd att få gå ut och sälja varje dag efter att jag har slutat skolan och på helger. Förra året sålde jag näst bäst i Alingsås och ska även detta året försöka sälja minst lika bra!

Majblommans syfte är att barn hjälper barn och att bekämpa barnfattigdom i Sverige. Det är det som gör att jag får lust och drivkraft att gå ut och sälja så ofta. Pengarna som vi barn här i Alingsås tjänar ihop går till barn i Alingsås som behöver en extra liten slant till att till exempel få hålla ett kalas eller annan fritidsaktivitet.

Att köpa en majblomma eller flera är ett säkert och trevligt sätt att hjälpa barn som behöver och sedan är det ju även väldigt fint att ha på sig en majblomma så här på våren när solen skiner.

I år firar majblomman 110 år och det tycker jag är ett tecken på att den har hjälpt många på olika sätt och även har varit och är en rolig uppgift för säljarna. När man har gått på stan och sålt så har man stött på vissa som själva i sin ungdom har sålt majblommor och då tycker jag att det är extra roligt att sälja för då vet man att detta har har hållit på under en lång tid och att det har varit ett roligt och hjälpande koncept. 

Årets majblomma är röd med svarta prickar som du säkert har sett när du har varit ute och gått på stan och stött på en och annan majblommesäljare. Majblomman i år är en speciell design gjord av 11-åriga Miranda Nilsson som ska visa att alla är olika precis som nyckelpigan med sina prickar. 

Nu efter att ha sålt i ett par år har man lärt sig en hel del om affärer med kunden och även hur man ska bete sig runt andra och hur man ska framföra erbjudandet gällande majblommor.

Här är några tips till dig som säljer:

  • Var alltid trevlig. Även om du inte har en bra dag så ska inte det behöva gå ut över andra.
  • Ha tålamod, det är viktigt och något som jag och säkert många andra har lärt oss genom att sälja majblommor. Vi vet att det lönar sig att inte ge upp.
  • Försök att hitta ställen som inte andra säljare står på så kanske du får mer sålt samt att om du bor i ett kvarter eller har grannar nära där du bor så kan du alltid gå och fråga dom!

Till sist vill jag tipsa alla som är mellan 10 och 12 år att sälja majblommor, det är bland dom roligaste sakerna jag har gjort och att det just går till barn som behöver! Sedan får även säljaren 10 procent av det som man själv har sålt för som ett tack för ens insats och dom pengarna kan man ju sedan göra massa roliga saker för eller så kan man ju självklart spara till kommande mål.

Om det skulle vara så att din skola inte erbjuder dig att sälja så kan du gå in på majblomman.se och hitta information om hur du ska gå till väga om du skulle vilja sälja majblommor.
Ebba Thomson

Foto: PRIVATEbba Thomson, snart 13 år, sålde näst mest majblommor i Alingsås i fjol.
Foto: PRIVAT
Ebba Thomson, snart 13 år, sålde näst mest majblommor i Alingsås i fjol.

Onsdag 19 april
Insamling – ve och fasa!

Fastän det just varit påsk närmar vi oss sommarlov. En tid då välvilliga klassföräldrar samlar in pengar till en blomma till fröken eller till en utflykt och samtidigt en tid då barn skäms för att föräldrarna inte kan betala. Trots påminnelser. De andra barnen har ny skjorta och skolavslutningsklänning. Insamlingar och förväntningar på hur det ”ska vara” skapar oro och utanförskap för många barn.

Även om det är beslutat att våra skolor ska vara avgiftsfria (en liten avgift varje läsår för utflykter får tas ut, men även detta är omdiskuterat) är det kostnader som tillkommer såsom idrottskläder, regnkläder, mössa m m. Kostnader som barnbidrag ska täcka. När det inte gör det, när pengarna inte räcker till att få gå på skoldiscot eller för att vara med i föreningar, spelar anledningen till varför det blir så ingen roll. Barn ska inte behöva avstå från gemenskapen med andra barn eller ha andra förutsättningar att lyckas än sina jämnåriga på grund av sämre ekonomi i hushållet.

Vi måste bli bättre på att våra insamlingar ska vara frivilliga och med ett frivilligt belopp, även i vuxenlivet. Och inte tjata eller bokföra vem som betalt och inte betalt. Av egen erfarenhet som ensamstående förälder kan en insamling på 50 kronor vara kännbar och inte helt enkel varje månad. Ibland kanske man inte ens gillar personen som ska firas! Eller knappt sagt hej. Men ändå finns ”kravet” att ge. Att säga nej skulle innebära att jag verkar otacksam, snål, fattig eller slarvig. Min ekonomi är definitivt annorlunda nu mot för tio år sedan och kommer säkerligen ändras igen om jag blir sjuk eller pensionär. Men ändå förväntas alla ge lika mycket!

Dessutom får ju exempelvis jag som lärare betalt av kommunen för att jobba med barnen. Ändå är det enligt tradition brukligt att klassen samlat ihop till en fin blomma. Jag kan tänka mig att föräldrar någon gång ibland känner att man kan slopa sådant nu, men vill inte att ens barn ska behöva sticka ut från mängden med att inte betala. Eller tycker det är pinsamt gentemot andra föräldrar och betalar snällt. Ingen ifrågasätter. Men det finns alltid familjer som glömmer eller sådana som inte har råd att betala.

Med frivilliga insamlingar hoppas jag att det känns mer okej, för alla. För barnet som inte har pengar att lämna fram till insamlingen eller som får komma in på discot utan att betala. För barnet som inte behöver vara ”sjuk” på utflyktsdagen för att pengarna inte räckte till matsäck eller fickpengar. För föräldern som får färre utgifter om pengarna är knappa. För den som som tar betalt som slipper vara besvärlig med att propsa att få betalt av alla. Och för mig, som får en blomma som är inskaffad med glädje och helt på frivillig basis.

Så i år alla föräldrar och kära elever – ni kan veta att er fröken här uppskattar en teckning minst lika mycket som era fina blommor!
Anna-Karin Nord

Tisdag 18 april
Ett minne

Jag tror att vi alla har olika relationer till och minnen av gemensamma upplevelser som till exempel majblomman. När jag nu som vuxen tänker tillbaka på min barndom och mitt första minne av majblommor så förknippar jag dem med Första maj-tågen. De blev en symbol för den gemenskap som vi delade med andra då jag alltid såg mormor iklädd en kappa med årets majblomma i form av en krans på kragen när vi tågade mellan Järntorget och Avenyn. Konstigt nog var det också alltid fint väder: solen sken och fanorna vajade i vinden.

Min mormor.
Min mormor och min yngste son.

Vi pratade aldrig om vad majblommekransen betydde för henne utan den var bara en självklarhet i våra liv vid den tiden på året, ungefär som att man såg på kortegen på Valborg. Ett barn ser saker och lägger dessa på minnet, men som barn frågar man sällan varför. Varför hade mormor köpt majblommor? Jag ringer henne och frågar. Svaret jag får är att det alltid varit självklart för henne att stödja föreningen och att första maj var den dag som kransen åkte på. För fin skulle man ju vara.

Nu är det många år sedan som jag tillsammans med mormor gick i ett Första maj-tåg, hon har fortsatt men inte jag. Fast jag kommer alltid att minnas henne, gående i solen med en majblommekrans på kragen.
Ulrika Strandh

Måndag 17 april

Alingsås Majblommeförening har funnits sen 1908 men vi känner oss väldigt alerta ändå tack vare alla barn som fortfarande vill vara med och sälja majblommor! Föreningen, 15 styrelsemedlemmar, består av skolsköterskor, lärare, BVC-sköterskor, barnläkare, barnskötare och en banktjänsteman. Tillsammans har vi ett stort kontaktnät och känner till många familjer i kommunen, deras situation och behov av stöd. Det är ett ideellt arbete. 

I år är det 420 elever från 13 av kommunens skolor som valt att deltaga i försäljningen. Förra året var ett rekordår i Alingsås då eleverna sålde för en halv miljon kronor! Eleverna får 10 procent av sin egen försäljning och deras respektive skola får en viss andel. Det mesta av pengarna delas ut till familjer som ansöker om bidrag (majblomman.se sök bidrag där). Förra året var det ett 60-tal familjer som fick bidrag. Skolsköterskorna har också en handkassa där de kan dela ut mindre belopp, till ett 30-tal familjer brukar det röra sig om.

Anna-Karin: Ända sedan jag var tonåring har jag engagerat mig ideellt, som kontaktperson, politiker,  i kyrkan och hembygdsföreningar. För mig är det viktigt att vi alla hjälps åt i den mån vi orkar och kan. Just nu är det jag som har energi. En annan gång i livet är det jag eller du som behöver hjälp och stöttning. Men precis som hos de flesta andra känns det ibland som man knappt hinner med sitt eget och sin familj och vi tackar därför nej till att engagera oss i andra och i olika uppdrag.

När jag fick frågan att vara med i majblommeföreningen kände jag att jag var en lämplig kandidat och därför tackade jag ja men med en viss tvekan. Hur skulle jag hinna med det? Men i mitt jobb som lärare möter jag familjer som kan ha nytta av de extra pengarna majblomman kan ge barnen, jag har en ingångsväg att ställa frågan och erbjuda hjälp. Jag känner till många familjer i Bjärke och jag tycker det är viktigt med representanter från ALLA delar av kommunen. Efter mitt första majblommemöte där vi fördelade pengar från majblomman till behövande barn försvann min tvekan. Det kändes skönt att kunna hjälpa till här i världen så konkret. Tänk att mitt ja till ett bidrag kan resultera i att ett barn i min hemstad får det lite bättre!

Ulrika: En dag i höstas låg det ett mejl från Kerstin i inkorgen. Lite undrande blev man ju eftersom vi inte längre jobbar ihop men det är ju alltid trevligt att höra ifrån gamla kollegor. Sagt och gjort så öppnade jag mejlet och blev ganska chockad när jag läste vad där stod: ”Vill du vara med i majblommeföreningen?”. Det jag visste om majblomman var att Kerstin alltid pratat varmt om föreningen och vad de gör för behövande barn i Alingsås. Jag hade ju tänkt börja jobba ideellt på något sätt nu när barnen blivit stora men med vad visste jag inte. Så man kan ju säga att förfrågan kom i rätt tid för självklart svarade jag: ”Ja”.

Kerstin: När jag jobbade på Afzeliiskolan hade jag en liten klass som tyckte det var så roligt att sälja majblommor så vi vann pengar för då var det tävling mellan klasser om vilka som sålde mest. Detta märkte majblommekommittén som den hette då och Margaretha Eliasson ringde mig och frågade om jag ville vara med för de såg elevernas och mitt engagemang. Jag sa ja direkt. Det var trevligt på våra sammanträden men varje gång jag gick därifrån kände jag mig beklämd över att höra hur jobbigt många barnfamiljer har det. De första åren hade jag ingen speciell uppgift men de senaste 15 åren har jag varit insamlingsansvarig och sköter den mesta kontakten med skolor och elever. Sedan ett år tillbaka är jag även ordförande. Jag är tacksam att jag får vara med och göra det jag kan för att barn ska må bättre. 
Kerstin Andreasson, Ulrika Strandh och Anna-Karin Nord

—————————————————-

  • Anna-Karin Nord
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher