Arkivbild: ANDERS THORN
SUGEN PÅ INDUSTRIJOBB? Komvux i Herrljunga-Vårgårda satsar nu på en ettårig industriutbildning. Något som är efterfrågat bland de lokala industriföretagen.
Arkivbild: ANDERS THORN
SUGEN PÅ INDUSTRIJOBB? Komvux i Herrljunga-Vårgårda satsar nu på en ettårig industriutbildning. Något som är efterfrågat bland de lokala industriföretagen.

Nästan jobbgaranti i ny utbildning

Vårgårda/herrljunga

Vuxenutbildningen i Herrljunga/Vårgårda satsar nu på en helt ny industriutbildning.
– Det finns ett väldigt sug efter arbetskraft inom industrin. Det här har varit efterfrågat av företagarföreningarna både i Vårgårda och Herrljunga, säger Komvux rektor Ann-Charlotte Lilja.

Industriutbildningar är egentligen inte något nytt på Komvux. Så sent som för två år sedan fanns det en lärlingsutbildning med inriktning mot den lokala industrin. Men den ettåriga utbildning som man planerar att dra igång till hösten är utformad lite annorlunda.

– Den kommer att innehålla mer teori och så har yrkessvenskan tillkommit. En möjlighet för invandrare att få läsa yrkessvenska parallellt, förklarar Ann-Charlotte Lilja.

Ambitionen har varit att starta industriutbildningen både i Herrljunga och Vårgårda.

– I Herrljunga blir det en utbildning med inriktning på produkt- och maskinteknik i samarbete med IMI Hydronic. Vi kommer också att ha ett samarbete med Kunskapskällans industriprogram och använda oss av deras lärare.

– I Vårgårda är vi fortfarande på planeringsstadiet. Det är inte helt säkert att det blir en utbildning där, tillägger Lilja.

Båda utbildningarna är ändå sökbara fram till 15 maj.

– Det finns ett väldigt sug efter arbetskraft inom industrin. Det här har varit efterfrågat av företagarföreningarna både i Vårgårda och Herrljunga, konstaterar Ann-Charlotte Lilja. Trots det väljer Komvux att börja i liten skala och tar bara in tre personer per kommun det första året.

– Finns det ett intresse kan vi tänka oss att utöka sedan. Det hänger ju också lite på om vi hittar samarbetspartners bland de lokala industriföretagen. Vi får utvärdera det första året och sedan se hur vi går vidare.

Ann-Charlotte Lilja tror att industriutbildningen kommer att fylla flera funktioner. Industrin får enklare att hitta kompetent arbetskraft. Samtidigt kan det vara en möjlighet att närma sig arbetsmarknaden för de som idag står utanför.

– Man är nästan garanterad jobb om man klarar utbildningen, menar hon.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher