Arkivbild: ANDERS THORN
Niclas Silfverschiöld intervjuades av Sven Liljequist i samband med Matmässan på Kobergsgården 2009. I bakgrunden filmaren Patrik Danielsson.

Silfverschiöld kände sig som en äkta Bjärkebo

Koberg

Friherre Niclas Silfverschiöld på Kobergs slott avled på tisdagen, uppger kungahuset i ett pressmeddelande. Han blev 82 år gammal.

Niclas Silfverschiöld var sjunde generationen Silfverschiöld på Koberg, mellan Sollebrunn och Trollhättan. Han var sedan 1964 gift med kung Carl Gustafs syster, prinsessan Désirée. Kungen har gjort följande uttalande med anledning av Silfverschiölds bortgång:

– Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att friherre Niclas Silfverschiöld, Prinsessan Désirées make, har gått ur tiden. Våra tankar går till Prinsessan Désirée med familj.

Enligt uppgift hade Silfverschiöld varit sjuk en tid.

Friherreparet Silfverschiöld har sedan giftermålet bott på Koberg. De fick tre barn – Carl, Christina Louise och Hélène. Det är Carl, 52, som numera driver godset.

Trots att Koberg ligger i Trollhättans kommun tillhör det Bjärke församling och gemenskapen med grannskapet i öster lever kvar.

– Jag har alltid känt mig som en äkta Bjärkebo, sa Niclas Silfverschiöld vid en hembygdssamling i Kobergsgården hösten 2009. ​

När han invigde den första matmässan på Koberg i mars 2009 framhöll han vikten av att försäljare av närproducerat ges möjlighet att exponera sig lokalt och han uttalade också sin glädje över att Kobergsgården, som bland annat tillkommit genom ideella insatser, blivit en populär samlingsplats.

Niclas Silfverschiöld tilltalades Baronen, som brukligt är med friherrar, och var under många år sockenrådets ordförande. Han medverkade i den sjunde Bjärkefilmen, Från koja till slott, där berättaren Sven Liljequist gör en rundvandring på Kobergs slott tillsammans med Silfverschiöld, som bland annat visade stallet och sadelkammaren i perfekt skick. Inne på slottet finns ett unikt bibliotek med ungefär 20 000 band och 35 000 småskrifter.

Kobergs slott kom för övrigt i släkten Silfverschiölds ägo i slutet av 1700-talet i samband med att Anna Margareta Alströmer gifte sig med Nils Silfverschiöld. Hon ärvde egendomen av sin morfar Niclas Sahlgren. Familjen Silverschiöld har också godset Gåsevadsholm i Halland. Skogsbruket är den viktigaste näringen, men godset har även fastighetsförvaltning, bergtäkt och jaktförvaltning.

Läs mer i torsdagstidningen

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.