Foto: STEFAN SAMUELSSON
GRÄVER FÖR FIBER. Ingvar Holmström, Hästeryd Fiber, till höger, och Anders Alavik, Bogalnet, till vänster. Grävandet står Jerry Gustavsson Entreprenad för.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
GRÄVER FÖR FIBER. Ingvar Holmström, Hästeryd Fiber, till höger, och Anders Alavik, Bogalnet, till vänster. Grävandet står Jerry Gustavsson Entreprenad för.

Privat initiativ fixar fiber

Hemsjö

Stora delar av Hemsjö och Hästeryd får tillgång till fiber tack vare ett privat initiativ – utan bidrag från staten.
– Det är kul och bra för bygden, säger företagaren Ingvar Holmström, mannen bakom Hästeryd Fiber.

Utbyggnaden pågår för fullt. Hittills har ett 50-tal hushåll fått snabb internetuppkoppling via fiber och det kan bli ett 100-tal till under året, enligt Ingvar Holmström och samarbetspartnern Anders Alavik, Bogalnet.

För några veckor sedan hölls ett informationsmöte för boende i området Barnabäcksvägen, Pålstorp och Kärrbogata i den södra delen av Hemsjö.

– De kan vara igång redan i sommar på Barnabäcksvägen, säger Ingvar Holmström.

Vid årsskiftet 2015/16 började grävandet för det här fibernätet. Då hade 25-30 fastighetsägare anmält sitt intresse. Utbyggnaden började i Hästeryd, utmed norra delen av Hemsjövägen, Rydbovägen och Bysjövägen.

Hushållen har anslutits efter hand, de första i september förra året. En anslutning kostar knappt 25 000 kronor. Sedan har det fortsatt ner mot Hemsjö. Intresset hos fastighetsägarna har fått styra vilka vägar grävandet har tagit.

De statliga bidrag som fiberföreningar och även Alingsås Energi är beroende av för utbyggnad på landsbygden avstår Hästeryd Fiber ifrån. För komplicerat, för dyrt att hantera och för tidsödande, anser Holmström.

Det här är en förkortad version av en artikel som tidigare varit införd i papperstidningen och e-tidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher