Arkivbild: STEFAN SAMUELSSON

Så påverkas påsktrafiken

hela området

Flera banarbeten påverkar tågtrafiken under påsken, både pendeltåg, regiontåg och fjärrtåg. Resenärerna får räkna med längre restider, en del inställda tåg och ersättningsbussar.

Det gäller att ha koll på Västtrafiks reseplanerare och på de tillfälliga tidtabeller som gäller från och med långfredag till och med annandag påsk.

Trots att många reser till släkt och vänner under påsken är det totalt sett färre resenärer då, eftersom färre arbetspendlar. Därför passar Trafikverket på att göra flera stora arbeten över nästan hela landet.

Trafikverket framhåller i sin information att påskens banarbeten är planerade sedan länge och att tågbolagens tidtabeller redan är anpassade efter dem. Den som exempelvis har en bokad SJ-biljett har den rätta avgångs- och ankomsttiden på den.

Projekt Olskroken

Det som ska göras är bland annat förberedande arbeten för projektet Olskroken planskildhet. Ett nytt spår ska byggas för godstrafik i Sävenäs, vilket behövs för hamntransporter de närmaste åren, när spårsystemet i Olskroken ska byggas ut rejält med bland annat tio järnvägsbroar.

Båda spåren på Västra stambanan stängs därför av mellan söndag klockan 12 och måndag klockan 24. Det påverkar all trafik till och från Alingsåshållet.

Vissa tåg ersätts av buss Göteborg-Partille, andra på sträckan Göteborg-Alingsås eller Göteborg-Vårgårda. Ordinarie tidtabeller gäller inte.

Ny plattform

I Herrljunga fortsätter arbetet med den nya plattformen för Älvsborgs- och Kinnekullebanan. Det kommer att vara begränsad framkomlighet mellan torsdag klockan 23 och söndag klockan 24.

Dessutom ska en växel bytas på Älvsborgsbanan och därför ersätts vissa tåg med buss mellan Herrljunga och Vedum mellan torsdag klockan 23 och måndag klockan 16. Under samma tid gör ett annat banarbete att vissa tåg också ersätts med buss på sträckan Vara-Herrljunga-Göteborg.

SJ meddelar att några regionaltåg ersätts med buss mellan Alingsås och Göteborg på påskafton. Restiden förlängs med 40 minuter. Under söndag och måndag ersätts alla regionaltåg med buss på den sträckan. Några av Västtrafiks regiontåg kommer att stannar i Vårgårda, där resenärerna får byta till buss.

Går annan väg

SJ:s snabbtåg går en annan väg mellan Herrljunga och Göteborg från lördag till måndag. Restiden förlängs med cirka 50 minuter.

MTR Express kör med ersättningsbussar mellan Göteborg och Vårgårda medan Blå tåget endast går på skärtorsdagen och inte alls under resten av påskhelgen.

  • Stefan Samuelsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.