Foto: MÅRTEN ÖHMAN
Foto: MÅRTEN ÖHMAN

Ser fotbollen som en fristad

Fotboll

När jag bestämmer träff med Wilma Nilsson, 17, har det precis varit årets hittills varmaste dag, och Wilma vill träffas utomhus. Vi väljer dock att sitta inomhus, då vårvärmen inte höll i sig.
Wilma är den yngsta spelaren jag träffat i artikelserien och det blir en hel del spontana svar, men också lite djupare samtal kring fotbollens betydelse.

Om vi bortser från fotbollen, hur ser ditt liv ut idag?
– Jag går första året på Alströmergymnasiet, inriktning estet musik. Jag håller på med musik även på fritiden, annars umgås jag med kompisar. Ibland gör jag lite gig tillsammans med några klasskamrater. Mitt huvudinstrument i skolan är sång, men kan spela lite allt möjligt. Speciellt gitarr.

Skriver du mycket musik själv?
– Nja, ibland om jag spelar gitarr och får feeling. Eller om jag nynnar på något som låter bra. Andra året på gymnasiet kan vi få välja till arrangering och komposition, och det har jag gjort. Det ska bli kul.

Vad kommer du ha för roll i den lokala fotbollen säsongen 2017?
– Som spelare i Alingsås KIK. Jag spelar oftast ytterback.

Är det svårt att kombinera gymnasiestudier och fotboll tycker du?
– Nej, jag har ganska lätt för mig så det löser sig alltid.

Du är född 2000 men har redan spelat i Alingsås KIK:s damlag sedan 2014, då var du 14 år. Hur var det att ta klivet upp till damlaget såpass tidigt?
– Jag tänkte inte så mycket på det. Vi hade inget lag längre, vi var alldeles för få i F99-00 för att få ihop lag. Då var det oklart hur vi skulle göra och vart vi skulle ta vägen. Det var skönt att till slut få en klarhet i hur det skulle bli.
– Jag gillar att ha lite press på mig, vilket jag fick när vi tog klivet upp till damlaget. Jag utvecklades mycket av det. Det var inte så kul rent socialt i början, det var stor åldersskillnad och vi hade inte så mycket att prata om. Men vi växte ihop som grupp och det löste sig med tiden.

Hur ser du på din fotbollsframtid? Du är en rutinerad seniorspelare, trots att du bara är 17 år. Har du några drömmar inom fotbollen?
– Det hade varit kul att få utvecklas så mycket som möjligt i Alingsås KIK. Det har varit lite svajigt i damlaget och jag vill att det ska bli stabilt, och att vi får utvecklas tillsammans. Jag spelar bara för att det är kul, och det vill jag fortsätta med. Vi får se vad som händer i framtiden. Om jag inte känner att jag utvecklas mer så kanske jag byter, men det är ingenting jag tänker på nu. Alingsås KIK känns väldigt hemma för mig.

Hur ser en matchdag ut för dig? Har du några speciella rutiner?
– Jag äter mycket mat innan. Åker till samlingen och allt det där. Brukar vilja vara lite för mig själv innan, är inte så taggad på att prata. Jag dricker alltid fem klunkar vatten innan jag går ut på planen. Precis innan vi kör ringen – det är ett måste!

Vad gör du helst en ledig dag?
– Gillar att hitta på grejer. Jag vill vara med kompisar. Gillar också att gå ut och gå. Käka gott gör jag gärna.

Vad föredrar du, konstgräs eller naturgräs?
– Naturgräs, det känns mer äkta. Noltorpsvallen har riktigt gräs och det gillar jag.

Vad betyder fotbollen för dig?
– Den betyder väldigt mycket. Den senaste tiden har det varit ganska turbulent och ostabilt omkring mig. Då har fotbollen varit min trygga plats. Den får mig att känna mig bra. Dessutom får jag en chans att göra andra bra, vi är ju ett lag. Det är coolt, utan att egentligen prata så mycket så känner man en tillhörighet, bara man spelar och gör det tillsammans. Fotbollen är som en fristad för mig.

Vem är den bäste du spelat med, och varför?
– Maja Steenari. Jag känner mig trygg med henne på planen, hon är en stabil spelare. Hon är stark, envis och framför allt en riktigt duktig fotbollsspelare.

Vilken roll har du i omklädningsrummet?
– Jag försöker att inte ta så mycket plats. Jag är med i samtalen, drar mig inte undan men sticker inte heller ut. Det finns dem som ofta hörs mycket och är roliga, som Hanna Emanuelsson, hon får mig alltid att skratta.

Du har en fantastisk sångröst, är det något lagkamraterna får höra i omklädningsrummet?
– Nej. Kanske lite mer på sistone, men innan har ingen vetat om det. Jag sjöng tillsammans med några lagkamrater på ett dop i somras, och det var först då tjejerna förstod att jag kunde sjunga. Fotbollen och musiken har varit två olika gäng, kan man säga. Mina musikkompisar har inte så bra koll på att jag kan spela fotboll, och vice versa.

När jag har sett dig spela upplever jag att du är totalt orädd och inte bryr dig om vem du möter. Du är tuff och stark, är det en spelstil du valt eller har du bara vuxit i den rollen?
– Jag har nog bara vuxit in i den rollen. Jag har nästan alltid mött äldre spelare och det har bara blivit så. På fritiden har jag spelat mycket mot äldre och starkare killar, och då måste man vara tuff. Om man får en smäll så får man det, men man kan också trycka till själv. En gammal tränare sa en gång till mig att ”den som tar i mest, får minst ont” så jag har alltid tänkt så, om jag mesar får jag ju ont.

När tycker du att man bör elitsatsa, i vilken ålder?
– Ungefär i den ålder jag är nu, 16-17 år. Om jag hade velat satsa på fotbollen rejält så hade jag velat spela högre upp än division 4 som KIK spelar i nu. Då hade jag nog bytt klubb när jag var 16 år. Jag tror det är svårt att ha kvar glädjen i det om man bara tränar, tränar och tränar i för tidig ålder.

Du började som nämnt spela med seniorlaget tidigt eftersom ni var för få spelare i ditt lag för att kunna spela matcher. Varför tror du så många tjejer slutar spela fotboll i tonåren?
– Jag antar att det är andra intressen som lockar. Kanske har man svårt att hitta balans mellan umgängeskretsarna, man umgås med folk i laget men också utanför. Just i vårt fall var det för att många spelade handboll och det tog mycket tid, och då valde dom handbollen istället. Sviktande självförtroende gör kanske att många tänker att dom ändå inte kommer bli något. Så istället för att hänga i och kämpa så väljer man den enkla vägen, och slutar istället.

Snabba frågor….

Vad äter du helst?
– Lax med ärtor, citron och kall sås. Det är svingott.
Vad äter du inte?
– Ingenting som smakar mycket vinäger eller senap. Det är fett äckligt.
Vilken är din favorit-app i telefonen?
– Bilder älskar jag, det är kul med bilder. Jag får föra över till datorn hela tiden för minnet tar slut, så jag har många. Spotify gillar jag också, jag lyssnar på musik hela tiden.
Vill du rekommendera något till våra läsare?
– Jag rekommenderar att lyssna på rätt typ av musik i rätt lägen. Lyssna på musik som man får ut någonting av.
Om du fick äta middag med vem som helst, vem skulle du välja och vad skulle du vilja prata om?
– Stevie Wonder, men jag vet inte vad jag skulle vilja prata med honom om. Allmänt snack kanske.
Förra veckans intervju handlade om Linus Krantz, Holmalunds IF och han undrade om du minns din första seniormatch?
– Nej, jag minns inte så mycket, men minns att det var en fin dag och att jag var taggad på att spela. Vi vann, det minns jag. Annars var det som vilken match som helst, jag är alltid taggad på att spela och vill vinna.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher