Foto: JENNY SCHAGERLIND
SOM HEMMA. För tre år sedan gjordes inredningen på Hagen om helt. Enhetschefen Siv Hagengrinder var en av de drivande.

Siv nominerad till chefspris

Herrljunga

Siv Hagengrinder hatar institutionskänslan. I Herrljunga har hon försökt skapa ett demensboende som påminner mer om ett pensionat.
Nu är enhetschefen på Hagens sjukhem nominerad till det regionala Sydvästenpriset.

– Vill du ha kaffe? Men då visar jag dig runt och så tar vi en kopp på vägen tillbaka!

Siv Hagengrinder styr stegen mot personalens fikarum, där hon sätter på kaffebryggaren, och sedan vidare mot de gemensamma utrymmena på Hagen. Det ser verkligen mer ut som ett mysigt pensionat än som det demensboende det faktiskt är. Tavlor, växter, tapeter och möbler… allt är noga utvalt och genomtänkt.

– Ja, det är jag som har valt det – i samråd med den inredningsansvarige på varje avdelning. Vi försöker också ta intryck av vad de boende gillar. Jag hatar institutionskänslan och vill inte att det ska se ut som ett äldreboende, säger Siv.

Bar med vin

I ett av rummen har man till och med byggt en bar där de boende emellanåt serveras vin.

– De som bor här kommer att göra det tills de dör och det är viktigt att de trivs. Här går man upp när man vill och går och lägger sig när man vill. En del sitter uppe på nätterna. Nej, så tror jag inte att det är på andra demensboenden. Men så tycker jag att det ska vara.

Vi är tillbaka på hennes kontor, med kaffet och två bitar kärleksmums. Siv har sett till att det ingår i personalens arbetsbeskrivning att baka åt de boende varje dag.

Omtyckt och bortskämd

Jag slänger en blick mot hennes skrivbord, där det ligger en påse godis.

– Vaktmästaren kom med den förut. Jag älskar lakrits!

– Jag är en mycket bortskämd chef, tillägger Siv leende.

Uppenbarligen omtyckt också. För sjutton år sedan sökte Siv Hagengrinder jobbet som enhetschef på Hagen – med erfarenheter av vården i bagaget men helt utan vana av ledarskap. Ändå fick hon jobbet. Och nu har alltså en kollega nominerat henne till Sydvästenpriset.

Hur bra chef tycker du själv att du är?
– Jag tycker att det är jättesvårt att avgöra. Men att personalen trivs och att vi har så låg sjukfrånvaro är väl indikationer på att jag gör ett bra jobb. Och jag brinner verkligen för de boende här, att de ska ha det bra.

Vad gör du med de 25 000 kronorna om du vinner?
– Då blir det nog en Harley-Davidson. Jag har mc-körkort och har haft motorcykel tidigare.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.