Vad säger statistiken?

Sportbloggen

Såväl laget själva som deras publik och såklart vi i media söker svaret på frågan ”vad är det för fel på Alingsås HK” för tillfället. Ingenting tycks fungera, matcher förloras klart och normalt sett pålitliga spelare har plötsligt kollektivt tappat ner formen i en till synes bottenlös brunn.

Statistik kanske inte kan ge svaret på vad problemet är, men den kan ge några intressanta synvinklar på en del av problematiken som AHK just nu brottas med.

Som straffarna, exempelvis.

Det har väl inte undgått någon att AHK:s straffskytte lämnat en hel del i övrigt att önska ju längre in på säsongen vi kommit. Magnus Persson var i början en av seriens absolut vassaste, men de missade skotten har blivit allt fler. Samtidigt har inte heller Andreas Flodman, lagets andra straffskytt, rosat marknaden från straffpunkten han heller.

Statistiken med en omgång kvar, ger också svaret att Alingsås är sämst i hela Handbollsligan på straffar. I alla fall om man räknar lagens två mesta straffskyttar:

  • Magnus Persson har gjort 39 mål på 55 försök, vilket ger en procent på 70.
  • Andreas Flodman har gjort 17 mål på 25 försök, vilket ger en procent på 68.
  • Totalt har dessa två gjort 56 mål på 80 försök, vilket ger en procent på 70.

70 procent är sämst i hela ligan sett över lagens två mesta straffskyttar. Ricoh skuggar på 71,5 procent medan Ystads IF är bäst på 84 (tätt följda av Kristianstad och Skövde på 81). Det säger såklart inte allt, eller ens i närheten, men samtidigt är det intressant. När AHK söker mål och inte har något med sig som är fallet nu, behövs de enkla målen som straffarna ger. Men de får man inte i samma utsträckning som andra lag den här säsongen.

***

Ett annat orosmoln har varit Jesper Konradssons form. AHK:s spelmotor har inte stått att känna igen alls under förlustsviten (förutom kanske mot Hammarby) och söker precis som många andra efter någon slags form.

Många undrar om det faktum att ”Konny” är klar för Skjern nästa säsong spelar in i hans dåliga form. Statistiken ger viss fog för den oron:

Innan det blev officiellt att Konradsson spelar för Skjern, såg hans statistik ut enligt följande:

  • 39 mål på 73 skott (3,25/match, 53%), 34 assist (2,8/match), 20 tekniska fel (1,7/match).

Efter att det blev officiellt:

  • 45 mål på 94 skott (2,5/match, 48%), 61 assist (3,4/match), 37 tekniska fel (2/match).

Ingen alarmerande skillnad egentligen, men ändå något mål färre per match och något ytterligare tekniskt fel. Samtidigt gör han i snitt drygt en halv assist fler per match (hur gör man en halv assist i en match förresten).

Statistiken säger som jag sa ovan långt ifrån allt. AHK:s problem handlar självklart inte bara om uselt straffskytte eller dålig form hos Jesper Konradsson, att påstå det vore att göra det alldeles för enkelt för sig själv.

Men den är inte desto mindre intressant för det.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher