Foto: Cecilia Kleväng
FINALISTER. Oscar Hurtig och Markus Skoglund har gått vidare till final i tekniktävlingen Enlightning Imagination. Det har också Ludvig Gårdeson och Robin Thynell.
Foto: Cecilia Kleväng
FINALISTER. Oscar Hurtig och Markus Skoglund har gått vidare till final i tekniktävlingen Enlightning Imagination. Det har också Ludvig Gårdeson och Robin Thynell.

De är klara för final

Alingsås

I fredags möttes 50 elever från kommunens högstadieskolor i teknik- och matematiktävlingen Enlightning Imagination.
Eleverna fick i uppgift att tillverka en konstruktion som kan användas i framtiden som är bra för miljön.

Elevernas uppgift handlade om att tillverka en konstruktion som kan användas i framtiden som är bra för miljön. Materialet som användes heter 4DFrame, och kan liknas vid plastpinnar med olika kopplingar.

Eleverna fick två timmar på sig – från idé till färdig konstruktion. Ett av kraven var att konstruktionen skulle innehålla två rörelser. Juryn bestod av Magnus Thordmark från Alingsås Business Center, Pierre Jamot från Tänknikhuset i Vårgårda, Rachel Törnell som är skolchef i Alingsås och Cecilia Kleväng från KomTek. De bedömde elevernas konstruktioner och hur de samarbetade.

– Det är väldigt roligt att kommunen får arrangera tävlingen i år igen. Jag tror att arrangemanget kan bidra till att elever får upp intresset för teknik, säger Kleväng.

Två lag gick vidare till den nationella finalen. Dels Ludvig Gårdeson och Robin Thynell från Gustav Adolfsskolan, som konstruerat en multifunktionell skördetröska, dels Oscar Hurtig och Markus Skoglund från Nolhagaskolan, som konstruerat ett kraftverk som skulle kunna fungera i ett utvecklingsland.

Vinnarlagen får nu i uppgift att göra en tre minuter lång video där de på engelska ska presentera sitt bidrag. Därefter kommer en jury från Tekniska museet att plocka ut fem bidrag som får åka till den internationella finalen i Seoul. Utöver i Alingsås arrangeras även regiontävlingar på sex andra platser i Sverige.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher