• PHILIP MAURITZSON
    Aggressiv. Så här ser skunkkallan ut.
  • Sprider sig. Skunkkallan syns växa vid dikena i skogen nära Borgens industriområde.

Aggressiv växt sprider sig i Alingsås

Alingsås

Nu sprider sig den aggressiva arten skunkkalla i Alingsås. Ursprunget kan spåras till en plantering vid Nolby begravningsplats.

Mårdhundar, signalkräftor och tromsöloka. Senaste arten att uppmärksammas som invasiv och ett hot mot det svenska ekosystemet är skunkkallan.

TT skrev nyligen om att den vackra växten med stora gröna blad och gul blomma ”invaderar” Väst­sverige. Skunkkallan luktar trots sitt namn inte illa, men i naturen kan växten slå ut inhemska arter.

Växt ’’på rymmen’’

Alingsåsare har nu börjat höra av sig till kommunen då skunkkallan har dykt upp i det fria.

– Jag har fått mejl och telefonsamtal om detta. Den är inplanterad på Nolby kyrkogård och har sedan spridit sig med vattnet. Vi får kontakta kyrkogårdsförvaltningen och ha en dialog om detta, säger stadsträdgårdsmästare Agneta Wendesten.

Hon noterar också att insikten om att skunkkallan är invasiv är relativt ny och att växten finns planterad på Botaniska trädgården.

Finns i diken

I Alingsås syns skunkkallan nu i vattenfyllda diken i närheten av Borgens industriområde. Markus Arnstrand är kyrkogårdsmästare på Svenska kyrkan i Alingsås. Han konstaterar att skunkkallan växer vid en damm vid Nolby begravningsplats.

– Den har en gång planterats vid dammen. Dammen är från 60-talet så växten har stått där länge. Anses den vara ett problem så är vi inte omöjliga. Vill man att den ska bort får vi ta upp det på ett möte, säger han till AT.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher