Foto: Katrin Niklasson
FILOSOFISKA SAMTAL. Anders Almingefeldt, Patrik Stigsson och Lars Eliasson öppnar dörrarna till Alingsås filosofibar.
Foto: Katrin Niklasson
FILOSOFISKA SAMTAL. Anders Almingefeldt, Patrik Stigsson och Lars Eliasson öppnar dörrarna till Alingsås filosofibar.

De ordnar Alingsås första filosofibar

Alingsås

Den 1 juni är det premiär för Alingsås filosofibar. Bakom idén står Anders Almingefeldt och Patrik Stigsson. – Ambitionen är att det inte ska vara för akademiskt, säger Almingefeldt.

Anders Almingefeldt arbetar som psykolog, och skriver även uppskattade krönikor i Alingsås Tidning, medan Patrik Stigsson är socialarbetare och författare.

Idén om en mötesplats där filosofiska spörsmål ska ventileras har sin grund i de bådas kärlek till filosofin, och deras upplevelse av att forum för det saknas i Alingsås.

– Kyrkan anordnar en del med frågor kring det existentiella men det saknas något som kanske är lite mer förutsättningslöst, där man inte behöver landa i något specifikt, säger Anders Almingefeldt.

Då han och Patrik Stigsson kom i kontakt med Lars Eliasson på MX Rockbar, där Alingsås filosofibar kommer husera, fick idén en fastare form.

– Lars tyckte det var roligt att kunna bjuda in oss dit som en del av de kulturkvällar han ska ha på torsdagar, berättar Anders.

Den 1 juni är det premiär för Alingsås filosofibar. Därefter är fyra tillfällen planerade under hösten.

– Jag eller Patrik kommer leda ett samtal med en inbjuden person som är inläst på en viss fråga. Sedan har vi lite paus och därefter en öppen frågestund, berättar Anders, och fortsätter:

– Vi försöker bjuda in den typen av gäster som inte bara är kunniga utan också känslomässigt berörda av en fråga. Ambitionen är att det inte ska vara för akademiskt, utan att personen vi bjuder in ska kunna prata om något som är svårt på ett enkelt sätt.

Läs mer i AT torsdag 27 april:

  • Belysa och fördjupa
  • Han blir första gästen
  • ”Måste inte vara smart”

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher