Foto: JENNY SCHAGERLIND
Fyra av de Sundlerelever som åkte med till Uganda i april. Från vänster; Jessica Ibharere, Dragana Tonic, Faisa Mahamed Hussen och Ester Blad.
Foto: JENNY SCHAGERLIND
Fyra av de Sundlerelever som åkte med till Uganda i april. Från vänster; Jessica Ibharere, Dragana Tonic, Faisa Mahamed Hussen och Ester Blad.

”Det är inte som folk tror”

Vårgårda

Två veckor i Afrika – det fick sex barn- och fritidselever på Sundlergymnasiet nyligen uppleva. Resan var en del av det utbyte programmet har med en liknande utbildning i Uganda.

I höstas hade barn- och fritidsprogrammet (BF) på Sundler besök av en grupp lärare och elever från St Peters Nursery Teachers College i norra Uganda. Temat för utbytet är utomhuspedagogik, och redan då var ett liknande besök fast i Uganda inplanerat.

Nyligen var det dags. De två första veckorna i april tillbringade BF-lärarna Christina Nilsson och Katarina Bredberg i Uganda med sex av sina elever; Ester Blad, Faisa Mahamed Hussen, Dragana Tonic, Jessica Ibharere, Supranee Blomgren och Kübra Erdogan. Även lärarstudenten Anneli Sandberg följde med.

I måndags samlade Ugandagänget några lärare och elever på Sundler i ett av skolans klassrum för att berätta om sin resa och visa bilder.

I Uganda finns egentligen ingen motsvarighet till den svenska förskolan. Där börjar barnen i skolan – i så kallad babyclass – redan som 3-åringar, berättade de. Även om skoldagen innehåller mycket sång, dans och ramsor går det inte att jämföra riktigt med den fria lek som finns i svenska förskolor.

– De har riktiga lektioner, så det var väldigt stor skillnad. Men det kan nog vara bra att lära sig läsa och skriva från ung ålder, tycker Ester Blad.

Sundlereleverna hann besöka sex olika skolor under sin tid i Uganda, och resan har gett viktiga insikter och erfarenheter. Trots att det är ett av världens fattigaste länder tycker eleverna att ugandierna hade det ganska bra.

– Det är absolut värt att åka dit. Det är inte som folk tror, det är bättre, menar Faisa Mahamed Hussen.

Läs hela artikeln i torsdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher