Foto: PASSIVHUSCENTRUM
ARBETE PÅGÅR. På fredag kommer CO2mpakt-huset visas upp för allmänheten.
Foto: PASSIVHUSCENTRUM
ARBETE PÅGÅR. På fredag kommer CO2mpakt-huset visas upp för allmänheten.

Firar med lokal byggmässa

Alingsås

Alströmergymnasiets byggelever är färdiga med sitt CO2mpakt-hus. Och på fredag ska detta firas med en lokal byggmässa.

– Det är en byggmässa för alla som gillar att snickra. Man kan komma hit och prata bygg och få tips om allt från solceller till altaner. Och vi visar upp CO2mpakt-huset som nu är klart. Vi vill visa hur man kan bygga riktigt energieffektivt, för klimatets skull, säger Hanna Wedel, kommunikatör på Passivhuscentrum Västra Götaland.

Tredje bygget

– Eleverna är nästa generations byggarbetare och de måste ha den här kunskapen med sig när de kommer ut i arbetslivet.

Det är inte första gången som byggelevernas skapelser vinner rykte om sig. Först ut var en passivhusfriggebod och därefter byggdes ett Attefallshus i passivhusteknik, som gavs namnet CO2mpis-huset och som sedan såldes till SGS studentbostäder i Göteborg.

– Det nya CO2mpakt-huset är en vidareutveckling. Det är ett Attefallshus i passivhusteknik med solceller på taket och energilagringslösning, som består av ett batteri på insidan av huset. När solen skiner på huset laddas batteriet och när det är fulladdat så räcker det för två dygns energianvändning. De allra kallaste månaderna behövs ett litet energitillskott för värme, men åtta månader om året är huset självförsörjande.

– På ett år producerar huset dubbelt så mycket energi som det behöver, vid normal elanvändning. Med överskottet skulle man kunna ladda en elbil och köra den 1 500 mil.

Tjocka väggar

Ett Attefallshus är på 25 kvadratmeter. CO2mpakt-huset blir något mindre invändigt.

– I och med att huset är byggt i passivhusteknik så är väggarna ganska tjocka, och invändigt är det 16 kvadratmeter.

Vad händer med huset efter mässan?

– Då är huset till salu!

På fredagens mässa, som hålls utanför bygghallen, så kommer elever och lärare att finnas på plats, samt annan personal från kommunen och en rad olika aktörer från byggbranschen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher