PRESSBILDKommunikationschef Malin Helltén och utvecklingschef Kjell Hult tog emot utmärkelsen.
PRESSBILD
Kommunikationschef Malin Helltén och utvecklingschef Kjell Hult tog emot utmärkelsen.

Här är (nästan) bäst att bo

alingsås

Alingsås behåller sin placering som landets tredje bästa landsbygdskommun att bo i, efter Varberg och Ängelholm, och klättar på den sammanlagda bäst att bo-listan.

För tolfte året har nyhetsmagasinet Fokus rankat alla Sveriges 290 kommuner, utifrån ett index med över 40 variabler som tagits fram tillsammans med Internationella Handelshögskolan i Jönköping. 

Det är bland annat hur hög sysselsättningsgraden är, vilka kommunikationer det finns, hur nöjeslivet, huspriserna, biblioteken och äldreomsorgen är och vilka förutsättningar det finns som påverkar familjelivet.

För att jämförelserna ska bli någorlunda rättvisa delas kommunerna in i fyra kategorier: glesbygd, landsbygd, stadskommun och storstad.

Alingsås är alltså trea i kategorin landsbygd, där topptrion är densamma som i fjol. Den sammanlagda listan toppas av Stockholm och där är Alingsås nu 22:a, åtta placeringar bättre än i fjol. Högst betyg får Alingsås i kategorin Bäst att ha familj.

På torsdagskvällen var det prisutdelning i Stockholm. Alingsås representerades av kommunikations- och marknadsföringschef Malin Helltén och utvecklingschef Kjell Hult.

– Fantastiskt att Alingsås i hård konkurrens fortsätter att klättra bland Sveriges alla kommuner och hamnar i toppen, i konkurrens med kustnära kommuner och storstäder. Vi som bor i Alingsås är väldigt stolta över vår stad och därför känns det extra positivt att det visar sig att vi också har god anledning att vara det, säger Malin Helltén i ett pressmeddelande.

– Jag är såklart mycket stolt och glad över att vi har en vacker kommun som kan erbjuda så mycket. Men vi nöjer oss inte här, utan vi kommer att fortsätta utveckla kommunen och använda underlagen i rankingen för att se över vilka variabler som vi kan stärka ytterligare, konstaterar kommunalrådet Daniel Filipsson (M).

Om livskvaliteten ställs mot bostadspriserna blir bilden däremot en annan. Då hamnar Norrlandskusten i topp och storstäderna samt deras närmaste grannar i botten. På den listan återfinns Alingsås på 42:a plats.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher