Foto: JOHAN HALLBERG
Förra lördagen var det en välbessökt vårmarknad på Nolbygård.
Foto: JOHAN HALLBERG
Förra lördagen var det en välbessökt vårmarknad på Nolbygård.

Här blir det matmarknad hela sommaren

Alingsås

Varje lördag hela sommaren kommer det ordnas med matmarknad på Nolbygård – både privatpersoner och företag är välkomna att sälja lokalproducerat.

Varje lördag från mitten av juni fram till slutet av september, med undantag för midsommardagen, hålls det matmarknad på Nolbygård.

– Alla som producerar mat lokalt är välkomna att sälja på marknaden, säger Ylva Lundin, projektledare.

Tanken på att starta projektet, vilket stödjs av Leader Göteborgs Insjörike, väcktes av den låga försörjningsgraden av livsmedel i landet. Genom matmarknaden vill Ylva Lundin stimulera lokal odling och livsmedelsproduktion.

– Det blir en träffpunkt, tanken är att köparen träffar producenten utan mellanhänder, kanske blir någon stimulerad och sadlar om till att börja producera egna livsmedel eller odla, säger hon.

På Nolbygård iordningsställs en försäljningsyta där säljarna får slå upp sina försäljningsstånd. Någon kostnad tas inte ut för platsen. Varje säljare är ansvarig för sin försäljning.

– Vi har sneglat på alléloppisen, och framgångsreceptet där var att det var gratis och inte krävdes någon föranmälan, säger Ylva Lundin som berättar att samma sak gäller på matmarknaden.

Projekt över sommaren

Välkomna är alltifrån företagare med egen produktion till privatpersoner som till exempel har fått överskott från odlingar i den egna trädgården.

Vad räknas som lokalproducerat?

– Jag har valt att inte definiera det, säger Ylva Lundin som menar att kravet är att säljaren själv ska ha odlat, framställt eller tillverkat det som säljs.

Blir det en fortsättning nästa år?

– Projektet sträcker sig över sommaren. Slår det väl ut kan det bli en fortsättning.

Sätter gården på kartan

Valter Samuelsson på Hus till hus är mycket nöjd med att matmarknaden hamnar på Nolby gård.

– Här möter stad land och det här kommer sätta Nolby gård på kartan än mer, säger han och tror att matmarknaden kan stimulera till mer närodlat.

– Kunden möter producenten direkt, det kan skapa en intressant dialog mellan säljare och köpare, säger han.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher