Foto: Fairtrade Sverige
Foto: Fairtrade Sverige

Här finns ett fairtrade-guldkorn

Vårgårda

Kyrka för Fairtrades guldkorn utses av arbetsgruppen i början av varje kalenderår. I år valdes Vårgårda pastorat till ett av sex guldkorn för sitt goda arbete med Fairtrade.

– Särskilt lyfter de fram hur vi arbetar utåtriktat med Fairtrade. Att vi under 2016 deltog i kommunens dag med fokus på hållbar framtid med föreläsning om Fairtrade men också att vi finns med på stora evenemang i kommunen och säljer och informerar. Självklart använder vi Fairtrade i vår verksamhet och pratar i våra grupper om vår viktiga konsumentmakt, berättar dia­kon Lisa Gerenmark.

– Ibland får vi frågan, berättar Lisa, om varför Fairtrade är viktigt för oss som kyrka. Jag brukar svara att vårt uppdrag är att följa Jesus, och det rent konkret handlar om att kämpa för en bättre värld. Fairtrade eller rättvis handel är ett utmärkt exempel på hur vi kan göra världen bättre, mer rättvis. –

Genom Fairtrade får fattiga producenter schysst betalt för sitt arbete, barn får gå i skola istället för att arbeta och människor slipper utsättas för miljögifter.

Svenska kyrkan är delägare av Fairtrade Sverige och på så sätt driver frågan om att människor ska kunna leva på sin lön och inte utnyttjas.

– Vi kommer fortsätta jobba med Fairtrade, berättar Lisa Gerenmark. Till exempel kommer Svenska kyrkan i Vårgårda att delta i World Fairtrade day med Fairtradecafé, information och försäljning, nu på lördag!

– Men hela året genomsyras av arbetet med rättvisa för jordens alla folk, säger Gerenmark.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher