Foto: STEFAN SAMUELSSONSahar och Mohammed med barnen Yousef, Abdulrahman och Bella anser att Höglunda är den bästa förläggning de bott på.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Sahar och Mohammed med barnen Yousef, Abdulrahman och Bella anser att Höglunda är den bästa förläggning de bott på.

Höglunda hotas av nedläggning

Gräfsnäs

Asylboendet i Gräfsnäs kan komma att avvecklas. Höglunda är med på Migrationsverkets lista över boenden i Sverige som ska tas ur bruk mellan maj och september.

Det tillfälliga asylboendet Höglunda, i Gräfsnäs, slog upp sina portar årsskiftet 2013/2014. Enligt platschef Holger Andersson har Höglunda huserat i genomsnitt 160-200 personer genom årens lopp.

– Men mellan oktober 2015 och juni 2016 var det omkring 220 personer som bodde här. I dag är det ungefär 140 personer, varav 50 ungdomar, säger Andersson.

– Det finns ett antal ensamkommande här som har fyllt 18 år. Och det har funnits en överenskommelse mellan oss och socialnämnden, att det är bra att de får stanna kvar i sin sociala miljö. Men nu kommer de boende att flyttas bort någonstans, säger Holger Andersson.

Enligt Andersson har Migrationsverket meddelat att man avser att avveckla boendet den 30 juni.

– Det har inte kommit några definitiva papper. Utan det här är en offentlig prognos.

Läs mer i lördagstidningen:

  • Vill ha mindre grupperingar
  • De kan tvingas flytta för tredje gången i år
  • ”Omänskligt hanterande”

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher