Foto: STEFAN SAMUELSSONLinnea Sjödin jobbar som Business Manager på Modis i Göteborg.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Linnea Sjödin jobbar som Business Manager på Modis i Göteborg.

”Vissa människor ger energi”

Gästbloggen

I fjol vann Linnea Sjödin från Alingsås en tävling om att få sommarjobba som koncernchef och vd för bemannings- och rekryteringsföretaget Adecco Sverige med 100 000 kronor i lön. Det ledde till att hon fick fortsätta inom företaget. Den här veckan bloggar hon om sitt nya uppdrag – och om årets koncernchefstävling, där Linnea är jurymedlem.

Söndag 7 maj

Såhär i veckans sista inlägg tänkte jag blicka framåt. Mycket har man varit med om men jag väntar spänt på allt jag ännu inte upplevt, både de sakerna jag vet att jag vill göra någon gång i framtiden men också de jag ännu inte fått upp ögonen för.

Livet handlar om människor och möten. Om jag ser tillbaka på min karriär och allt jag gjort kan man konstatera att jag inte hade lyckats med hälften om det inte vore för människorna jag träffat och haft runt omkring mig. När jag tänker på människor tänker jag på energi. Vissa människor ger energi och andra tar. Jag har, i den graden jag kunnat påverka, omgett mig med människor som ger energi och försök vara en person som ger energi till andra och det har jag tänkt fortsätta med.

Som jag skrivit om tidigare tror jag att alla människor vill bli sitt bästa jag och genom det bli framgångsrika. Men vad innebär det egentligen att vara framgångsrik? Enligt mig är det högst personligt och varierar självklart under olika perioder i livet och inom olika områden. Oavsett vad man vill ta sig an bör man fundera på när man ser sig själv som framgångsrik och varför. Vill jag göra detta eller är det något jag bara vill ha gjort?

Att fundera över sin framtid kan vara stressande, inte minst med tanke på hur mycket intryck vi blir matade med och påverkade av idag utan att vi knappt vet om det. Självklart ska man vara ambitiös och satsa men ibland kan det kännas övermäktigt. En av lärarna jag hade under min utbytestermin i Hong Kong sa något som jag bär med mig. Han sa: ”Keep it miniskirt – only cover the essential parts”. Man behöver inte alltid göra allt. Ibland räcker det att göra tillräckligt.

I den digitala värld vi lever i idag kan vi alla säga att vi har världen som arbetsplats. Det finns oändligt med möjligheter och en plats för alla. Jag hoppas och tror att jag lyckats inspirera och engagera med mina inlägg denna vecka och vill avsluta med något jag själv brukar utgå ifrån när jag ska ta mig an nya utmaningar.

Think big. Act small. Start now.

Foto: Privat. Min nästa utmaning tacklar jag tillsammans med medarbetarna på Modis i Göteborg där jag i rollen som Business Manager ska vara med och starta upp och utveckla verksamheten inom området Engineering.
Min nästa utmaning tacklar jag tillsammans med medarbetarna på Modis i Göteborg där jag i rollen som Business Manager ska vara med och starta upp och utveckla verksamheten inom området Engineering. Bild: Privat

Lördag 6 maj

Jag får ofta höra att jag får saker att hända när jag tar mig an en uppgift, anställning eller ett projekt. Jag älskar att vara med och påverka och sätter mig gärna i situationer där jag känner att jag kan påverka något till det bättre. Jag motiveras bland annat av erkännande och vill uppnå, om inte överträffa, de krav och förväntningar som ställs på mig. Men för att kunna påverka och leverera krävs rätt förutsättningar.

För mig är transparens den absolut viktigaste egenskapen hos en ledare. För att ha möjligheten att påverka behöver man ha tillgång till rätt information. Att inte ge sina medarbetare och följare tillgång till rätt information är för mig som att be någon slå världsrekord i simning med en arm bunden bakom ryggen, med andra ord väldigt onödigt och chansen att prestera minskar markant. En förutsättning för att man ska prestera är att man får information om det som direkt berör en men även om det som berör andra man jobbar med och den verksamheten man är en del av. Att försöka nå sina mål och påverka situationen man är i utan att känna till sina förutsättningar är slöseri med både tid och energi.

Att påverka det som händer på jobbet är väldigt viktigt för mig men att påverka i ännu större sammanhang är nästan ännu viktigare. Precis som man har ett ansvar på sin arbetsplats har vi alla ett ansvar i samhället och världen vi lever i. Miljö- och samhällsfrågor har alltid intresserat mig och trots att det kan kännas hopplöst när man hör om alla hemskheter som pågår runt om i världen så kommer jag på mig själv att möta människor varje dag som vill vara med och bidra till det bättre. Vi kan alla påverka på olika sätt, stort som smått, för att göra världen till en bättre plats.

DEBATT. Under min månad som Adeccos vikarierande koncernchef fick jag, tillsammans med Ilona Orgmets (Sverigechef för Badenoch & Clark i Sverige), delta i en debatt i Almedalen där vi bl.a. pratade om hur företag genom tester kan påverka och minska diskriminering i rekryteringsprocesser. Bild: Privat.
DEBATT. Under min månad som Adeccos vikarierande koncernchef fick jag, tillsammans med Ilona Orgmets (Sverigechef för Badenoch & Clark i Sverige), delta i en debatt i Almedalen där vi bl.a. pratade om hur företag genom tester kan påverka och minska diskriminering i rekryteringsprocesser. Bild: Privat.

 

 

Fredag 5 maj

I alla människor finns det ledarskap, titta bara på barn som leker i en sandlåda. Alla människor vill göra sitt bästa och vara framgångsrika och att det inte blir som man tänkt sig beror enligt mig väldigt ofta på bristfälligt ledarskap eller att man hamnat i fel roll från början. Alla människor kan bli sitt bästa jag och genom det bli framgångsrika, men man måste få möjlighet att växa under ansvar.

För att lyckas pratar man ibland om att man behöver rätt person på rätt plats som gör rätt saker vid rätt tidpunkt. Om man istället applicerar det på att en individ ska lyckas kan man säga att man behöver rätt chef och ledare på rätt plats som gör och säger rätt saker vid rätt tidpunkt. Ibland behöver man bli utmanad, ibland inte. Ibland behöver man få testa vingarna, ibland behöver man tydliga direktiv som visar vägen framåt. Sen finns det en sak som man alltid behöver. Att höra när man gjort något bra men också vad man kan göra bättre.

Uppföljning och feedback är för mig avgörande i hur jag presterar och mår i min arbetssituation. Att inte få någon återkoppling är för mig som att säga att det jag gör inte är viktigt. Om det är något man vill känna i sitt arbete så är det att det man gör är viktigt och gör skillnad. Skillnad för både jaget, laget och företaget.

Själv ger jag personer i min omgivning feedback alldeles för sällan och det är något jag jobbar på varje dag. Feedback ska ges direkt och enligt mig utifrån fyra konkreta steg – observation, känsla, konsekvens och önskat läge. Att bara säga att någon presterade bra eller dåligt utvecklar varken den personen eller er relation. Våga vara konkret och var det i direkt samband med situationen du vill uppmärksamma.

Ett konstruktivt exempel: Du kom sent till mötet idag vilket gjorde att vi fick dra över med 20 minuter. Resten av min dag blev väldigt stressig och jag fick ställa in ett annat möte. Jag ser gärna att du respekterar min tid och kommer i tid framöver.

Ett positivt exempel: Du hälsar alltid så glatt på alla på kontoret när du kommer på morgonen vilket gör att man känner sig sedd. Stämningen på kontoret blir så mycket trevligare. Fortsätt med det!

Så, börja eller fortsätt utveckla dig själv och andra genom tydligare uppföljning och mer feedback!

Jacob Lundberg, VD och koncernchef för Adecco Group i Sverige, var för mig utan tvekan rätt chef och ledare på rätt plats som gjorde och sa rätt saker vid rätt tidpunkt. Bild: Privat.
Jacob Lundberg, VD och koncernchef för Adecco Group i Sverige, var för mig utan tvekan rätt chef och ledare på rätt plats som gjorde och sa rätt saker vid rätt tidpunkt. Bild: Privat.

Torsdag 4 maj

I går avgjordes årets koncernchefsfinal och i år deltog jag inte som finalist utan som jurymedlem. Att se de fyra finalisternas presentationer tog mig tillbaka till den 3 maj förra året då jag under min 10 minuter långa presentation skulle bevisa varför just jag skulle få chansen att axla rollen som Adeccos vikarierande koncernchef. Det kändes som igår samtidigt som det kändes som en evighet sen. Alla känslorna kom tillbaka, nervositet blandat med glädje och viljan att prestera.

Förra året såg jag bara juryn och personerna som jag höll min presentation för men i år fick jag möjlighet att uppleva finalen ”behind the scenes”. Bild: Privat.
Förra året såg jag bara juryn och personerna som jag höll min presentation för men i år fick jag möjlighet att uppleva finalen ”behind the scenes”. Bild: Privat.

Alla fyra finalisterna levererade fantastiska presentationer och vi i juryn hade ett svårt arbete framför oss. Till slut stod det klart att det blev Kevin Ewerlöf, juriststudent vid Örebro Universitet, som gick segrande ur den fyra månader långa rekryteringsprocessen som de sökande ställts inför.

(Reds. anm.: Kevin är ursprungligen från Lerum. Läs mer i Veckans Affärer)

Kevin hade en tydlig röd tråd i sin presentation och jag upplevde honom som väldigt naturlig. Som jag skrivit tidigare handlar ledarskap för mig om förmågan att attrahera följare. Under presentationen blev det, utifrån resan han berättade om, tydligt vad Kevin hade för drivkrafter och vad han stod för. Han pratade om vad han ville uppnå och hur han skulle göra det. Han pratade också om att livet handlar om val och att man alltid har ett val. Antingen vaknar man upp på morgonen och tänker att allt är skit eller så bestämmer man sig för att gå upp ur sängen med ett leende och ge järnet.

2017 års vikarierande koncernchef Kevin Ewerlöf, årets konferencier och Candidate Attraction Leader inom Adecco Group Frida Hallström samt Adecco Groups VD och koncernchef Jacob Lundberg. Bild: Privat.
2017 års vikarierande koncernchef Kevin Ewerlöf, årets konferencier och Candidate Attraction Leader inom Adecco Group Frida Hallström samt Adecco Groups VD och koncernchef Jacob Lundberg. Bild: Privat.

Adecco och koncernchefs-kampanjen betyder otroligt mycket för mig och jag kommer utan tvekan att vara med och följa de sökande under åren som kommer. Att sitta med i juryn igår blev ett naturligt men också fantastiskt avslut på detta år då jag burit titeln som Adeccos vikarierande koncernchef 2016. Nu lämnar jag stolt över stafettpinnen till Kevin och önskar honom all lycka till och jag kommer även att hålla kontakten med de andra sju finalisterna då jag är övertygad om att det kommer gå hur långt som helst oavsett vad de väljer att ta sig an. Det känns ibland som att finalisterna genom åren bildat en liten familj då det är svårt för andra att förstå vad det faktiskt innebär att gå igenom rekryteringsprocessen i jakten på världens roligaste sommarjobb!

Bildtext 3: Under gårdagens final samlades vinnarna från de tre senaste årens tävlingar vilket gjorde att vi kunde ta en bild med fyra generationers vikarierande koncernchefer. Bild: Privat.
Under gårdagens final samlades vinnarna från de tre senaste årens tävlingar vilket gjorde att vi kunde ta en bild med fyra generationers vikarierande koncernchefer. Bild: Privat.

Onsdag 3 maj

Jag älskar mitt jobb och jag älskar att jobba vilket gör att jag blir ledsen när jag hör folk berätta att det inte trivs på sin arbetsplats eller att de inte hittat rätt i sin karriär. Man lägger så många timmar på sitt arbete och för mig är ett roligt, utmanande och utvecklande jobb ett måste. Man kan jobba för att leva eller leva för att jobba och jag är utan tvekan en av dem som lever för att jobba. Jag har svårt att motivera mig om mitt jobb endast handlar om att ta sig igenom arbetsdagen och tjäna pengar för att kunna göra alla de andra sakerna man vill göra i sin vardag och i livet. Mitt jobb måste vara en del av min vardag och mitt liv där jag ständigt får lära mig nya saker, utmanas och utvecklas.

Att man inte hittar rätt i karriären kan självklart bero på många olika saker. Vissa vet inte vad de vill arbeta med. Vissa vet inte vad de kan arbeta med. Vissa tycker det finns för mycket att välja på, vissa för lite. Att erfarenhet påverkar våra karriärval går inte att undgå men jag tycker ofta företag stirrar sig blinda på erfarenhet. Utvecklingen går fort och många företag måste förstå att de inte har råd att stirra sig blinda på erfarenhet, speciellt inte när det kommer till unga kandidater. 

Vid två tillfällen i min karriär har jag upplevt att jag blivit rekryterad inte bara utifrån erfarenhet utan också utifrån min potential. Första gången var när jag började på Ung Företagsamhet Älvsborg i Borås direkt efter jag tagit studenten. Då hade jag inte mycket mer arbetslivserfarenhet än ett eller två restaurangjobb men min chef trodde på mig och jag har henne och mina två år på Ung Företagsamhet att tacka för mycket av den erfarenhet jag bär med mig idag.

Andra gången var i rekryteringsprocessen för Adeccos vikarierande koncernchef 2016. Att förvänta sig att en student ska ha erfarenhet av rollen som koncernchef och VD för ett av världens största rekryterings- och bemanningsföretag hade varit orimligt. Rekryteringsprocessen fokuserade därför mycket på tidigare lärdomar, visioner och utvecklingsområden. Tack vare att Adecco och Adecco Groups nuvarande VD och koncernchef Jacob Lundberg såg potential i mig fick jag möjlighet att visa vad jag gick för och genom det samla på mig mängder av erfarenheter som jag nu bär med mig. Erfarenheter som jag aldrig hade kunnat plugga mig till.

Jag hoppas och tror att fler företag vågar fokusera på potential när de rekryterar i framtiden. Att de ger nya och unga en chans att samla på sig erfarenheter inom företaget och växa och utvecklas i den kultur man vill bygga tillsammans. I min värld är det vad man kallar ”win win”-situation. 

På tal om koncernchefstävlingen så avgörs årets final i dag och jag kommer att sitta med i juryn. Om du vill följa livesändningen av finalen hittar du den via länken https://www.youtube.com/watch?v=lLLFulvS9yM med start 13.00. I morgon kommer jag att dela med mig av hur jag som fjolårets vinnare och jurymedlem upplevde finalen.

Gästblogg Bild Inlägg 3
Att planera och hålla en hel dags workshop med ledningsgruppen och chefen för verksamheten i hela norra Europa var inget jag hade erfarenhet innan min månad som vikarierande koncernchef. Bild: Privat.

Tisdag 2 maj

Jag har alltid haft förmånen att få arbeta med bra chefer. Jag har inte bara haft bra chefer utan bra ledare som har lett mig och mina kollegor men också sig själva. Självklart har jag alltid förstått att chefer och ledare har stor påverkan på de verksamheter de driver och ansvarar för men under min tid som vikarierande koncernchef för Adecco, då jag hamnade mitt i överlämningen mellan två ledare, blev det väldigt tydligt hur stor påverkan ledare faktiskt har. Alla har olika ledarstil och vad som är rätt eller fel beror självklart på vad man vill åstadkomma och vilka man vill åstadkomma det med men att ledare, närvarande eller frånvarande, har en enorm påverkan är ett faktum.

Många jag pratar med i min egen ålder säger att de gärna vill bli chefer någon gång under sin karriär. Att vara chef förknippas självklart med framgång och stor möjlighet att påverka men man tänker kanske mindre på att det är chefen som står själv högst upp på isberget när det blåser kallt. Jag kan absolut se mig själv i en chefsroll i framtiden men för mig handlar chefskap och ledarskap mer om förmågan att attrahera följare än förmågan att leda. Utan följare blir det svårt att lyckas med sitt ledarskap. En följare för mig är någon som tror på mig. Någon som känner till mina drivkrafter och värderingar och som strävar efter samma mål och vision som jag. En följare är också någon som kan ifrågasätta mig och berätta för mig hur jag kan bli lite bättre varje dag.

Cheferna jag haft genom åren har för mig varit lätta att följa vilket resulterat i att vi arbetat väldigt bra tillsammans. Relationen har byggt på ett ömsesidigt förtroende där vi båda arbetat hårt för att lyckas tillsammans. Jag har alltid pratat väldigt gott om mina chefer och varit stolt över att ha fått arbeta med just dem. När jag tänker tillbaka på mina tidigare anställningar är det företagen där jag haft bra chefer som jag pratar gott om och som jag fortfarande känner mig som en del av även fast jag valt att gå vidare i karriären.

Att man som chef behåller sina följare även när det tar sig an nya utmaningar är för mig ett tecken på att man lyckats med sitt ledarskap. Själv står jag precis i början av min egen resa som ledare och jag har utan tvekan mycket kvar att lära men trots det tror jag redan nu att personer jag arbetat med skulle kunna beskriva vem just jag är som ledare.

Gästblogg Bild Inlägg 2
Jag tillsammans med min fantastiska chef Johanna Heleander (då regionchef på Ung Företagsamhet Älvsborg) och Anna Bergengren (då styrelseordförande för Ung Företagsamhet Älvsborg) under min sista dag på Ung Företagsamhet Älvsborg 2013. Bild: Privat.

 

Måndag 1 maj

Mitt namn är Linnea Sjödin och för nästan exakt ett år sedan tog min karriär en oväntad vändning. Efter en fyra månader lång rekryteringsprocess stod det klart att det var jag som, under en månad sommaren 2016, skulle axla rollen som Adeccos vikarierande koncernchef. Året som gott har minst sagt varit händelserikt och för det har jag till stor del Adecco att tacka.

Såhär ett år efter vinsten och en bit in i karriären finns det mycket jag vill prata om. Vikten av att vara en ledare och inte bara en chef. Vikten av att se potential hos unga och inte bara stirra sig blind på erfarenhet. Vikten av att hitta en trygghet i sig själv och att våga. 

Jag funderar ibland på hur jag har hamnat där jag står idag och mycket faller tillbaka på att jag alltid har fått chansen att utmana mig själv. Jag har alltid haft föräldrar, syskon, vänner, tränare, lärare, kollegor och chefer som låtit mig prova på saker och i och med det vet jag hur det känns att lyckas men självklart också att misslyckas. Under min månad som vikarierande koncernchef i Stockholm fick jag ofta höra att jag upplevdes som väldigt trygg i mig själv. Det tror jag är en produkt av att jag, genom att ha fått testa mina gränser, vet vad jag är bra på men också vad jag kan utveckla.

Nu väntar en spännande vecka. Onsdagen den 3 maj avgörs årets koncernchefstävling i Stockholm där jag kommer att sitta med i juryn tillsammans med bl.a. Adeccos nuvarande VD och koncernchef Jacob Lundberg, som också varit min chef de senaste nio månaderna. Det ska bli oerhört roligt att träffa årets åtta finalister och se hur de tacklar uppgifterna under finalen som jag själv stod inför för ett år sedan. Utöver det gör jag också min första ”riktiga” vecka i min nya tjänst som Business Manager på Modis i Göteborg. 

Stay tuned!
Linnea Sjödin

Foto: ADECCOJag och Adeccos dåvarande VD och koncernchef Per-Arne Gulbrandsen den 3 maj 2016 efter avgörandet av Adecco Koncernchefen 2016.
Foto: ADECCO
Jag och Adeccos dåvarande VD och koncernchef Per-Arne Gulbrandsen den 3 maj 2016 efter avgörandet av Adecco Koncernchefen 2016.
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher