Foto: MÅRTEN ÖHMAN
– VI HAR FYLLT hotellet mer eller mindre varje jazzfestival, säger Vivi-Anne Björkdahl, som också gläds över trogna sponsorer, som stöttat festivalen genom årens lopp. Vid hennes sida maken Hans Zakrisson.
Foto: MÅRTEN ÖHMAN
– VI HAR FYLLT hotellet mer eller mindre varje jazzfestival, säger Vivi-Anne Björkdahl, som också gläds över trogna sponsorer, som stöttat festivalen genom årens lopp. Vid hennes sida maken Hans Zakrisson.

Nu sätter de sig i baksätet

Alingsås

I helgen vankas det jazz i stora lass på Grand Hotel. Och för Vivi-Anne Björkdahl och Hans Zakrisson markerar årets upplaga av Alingsås, den 17:e i ordningen, någon sorts slutpunkt.

– Det var min idé från början.

Det slår Vivi-Anne Björkdahl fast redan innan vi hunnit sätta oss tillrätta. I begynnelsen skapades några jazzkvällar på Sidenvägen och i Alingsåsparken. Och jazzdiggarna såg att det var gott.

År 2001 bildades Alingsås Jazzsällskap och i föreningen stadgar slogs det direkt fast att man vill ”värna om den äldre jazzen genom att i Alingsås med omnejd bjuda på berikande jazzuppleleveser.” Första upplagan av den nu 17-åriga jazzfestivalen arrangerades samma år.

Vivi-Anne Björkdahl och hennes Hans Zakrisson beskriver satsningen som ”ett vågspel”. Det var mycket att ordna med och skulle några svängigt inriktade öron verkligen infinna sig på hotellet? Jodå, Alingsås förvandlades för en stund till ett Dixie­land.

Och sedan har det rullat på – år från år. Alltid med Vivi-Anne Björkdahl och hennes Hans Zakrisson i förarsätet. Men nu är det dags att på kungligt manér vända det så kallade notbladet.

– Flera gånger har varit den sista, säger Vivi-Anne.

Men det här året menar duon nog allvar.

– Vi är också 17 år äldre och en del av vår publik är också… ja, 17 år äldre, säger Hans.

Alingsås Jazzfestival kommer dock leva kvar med hotellet som kapellmästare. Och Hans och Vivi-Anne och det övriga gänget i jazzsällskapet utlovar att bistå, inte som arrangörer men väl med en hjälpande hand.

Och när Hans och Vivi-Anne nu blickar tillbaka är det med en stolthet över vad det varit med och skapat.

– Vi har fyllt hotellet mer eller mindre varje jazzfestival, säger Vivi-Anne, som också gläds över trogna sponsorer, som stöttat festivalen genom årens lopp.

I helgen, med start i dag fredag, är det dags igen. Och det hela börjar med en parad och ett invigningstal signerat Ulf Johansson-Werre, välkänd musiker i jazzkretsar. Sedan blir det New Orleans för nästa hela slanten, hela helgen. Inga Alingsåsband detta år, men Hans själv lär bjuda på några toner på trombonen.

 

Läs hela artikeln i torsdagstidningen:

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher