• Foto: STEFAN SAMUELSSON
    GRÄVNING PÅGÅR. Gul skunkkalla grävs upp med grävmaskin.
  • Foto: STEFAN SAMUELSSON
    TILL FÖRBRÄNNING. Kyrkogårdsföreståndare Alexander Ryman ser till att hela plantorna, även rotsystemet, läggs i säckar.

Nu utrotas skunkkallan

Alingsås

Nu ska den aggressiva växten gul skunkkalla utrotas i Alingsås. Kommunen och kyrkgårdsförvaltningen gör en gemensam, snabb insats.

– Växterna har inte fröat än och vi vill förhindra att den kommer ut i Säveån, säger kyrkogårdsföreståndare Alexander Ryman.

AT skrev i lördags om problemet med att den gula skunkkallan har spridit sig i Alingsås, från dammen på Nolby begravningsplats till ett vattenfyllt dike på andra sidan av järnvägen. Diket har anslutning till Säveån alldeles i närheten.

Dammväxten, som ursprungligen kommer från västra Nordamerika, är sedan i fjol klassad som invasiv och främmande art av Naturvårdsverket. Den är alltså ett hot mot det svenska ekosystemet och hotar att slå ut inhemska arter.

Flera alingsåsare har den senaste tiden hört av sig om gul skunkkalla till både stadsträdgårdsmästare Agneta Wendesten och kyrkogårdsföreståndare Alexander Ryman. De träffades i förra veckan och bestämde att börja med arbetet på måndagen.

– Vi kom bra överens och det var lika bra att sätta igång direkt. Växterna ska inte vara där, säger Agneta Wendesten.

– Vi grävde upp alla skunkkallorna på Nolby begravningsplats i måndags. Det blev 30 sopsäckar som ska till förbränning, som är bästa lösningen, säger Alexander Ryman.

I tisdags fortsatte grävandet, denna gång i diket på kommunens mark, mellan järnvägen och Borgens gata. Personal från både kommunen och kyrkan deltog.

– Det har varit ett väldigt bra samarbete, säger Wendesten.

– Jag skulle tro att det är närmare tusen plantor totalt som vi grävt upp, säger Ryman.

Det har varit viktigt att få upp även rötterna, eftersom kallan kan sprida sig både genom att rötterna breder ut sig och via frön.

– Vi kommer att rensa här nästa år också. Det blir ett stående projekt tills vi har fått undan detta, säger kyrkogårdsföreståndare Alexander Ryman. Det är inte känt om gul skunkkalla finns på allmän mark någon annanstans i Alingsås.

– Vi vill gärna att allmänheten hör av sig till oss i så fall, säger Ryman.

– Vi uppmanar villaägare att ta bort den om den kan sprida sig, för den kan bilda stora bestånd och då växer inget annat där, säger stads­trädgårdsmästare Agneta Wendesten och tillägger att växten absolut inte ska läggas på komposten utan i säckar som läggs på brännbart på avfallsanläggningen.

Tilläggas kan att Naturvårdsverket rekommenderar att även privata bestånd grävs upp.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher