Foto: STEFAN SAMUELSSON
FICK CHANSEN. Teddy och Abdirahman både praktiserar och jobbar extra på Mattings lager. Camilla Elvljung är vd och Mathias Järrebring arbetsledare.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
FICK CHANSEN. Teddy och Abdirahman både praktiserar och jobbar extra på Mattings lager. Camilla Elvljung är vd och Mathias Järrebring arbetsledare.

Så lyckas skolan ge nyanlända praktik

Alingsås

Samarbete och lyhördhet. Med de ledstjärnorna går det att ordna praktik och jobb till nyanlända. Samarbetet mellan Alströmergymnasiet och Matting AB är ett bra exempel.

– Det har gått över förväntan, säger Henrik Botha, delägare och försäljningschef Norden för Matting AB.

I höstas tog Alingsåsföretaget in två praktikanter från Alströmergymnasiets introduktionsprogram, två nyanlända killar som sedan dess varvar studier med två dagars praktik i veckan på Mattings lager.

– De kom för att se och lära och det gick väldigt bra, fortsätter Henrik Botha. Det har lett till att Teddy och Abdirahman har fått jobb på loven och då fått avtalsenlig lön.

Henrik Botha är glad att hans företag öppnade dörren för människor med en annan bakgrund än den vanligaste.

– Vi har en situation där många behöver hjälpa till för att förbättra integrationen, säger han och lovordar Alströmergymnasiets aktiva arbete med de nyanlända.

Ansvarig på gymnasiet är rektor Daniel Larsson, som vid sin sida har ungdomskoordinatorn Carl Agnebrink. Den sistnämnde är Mattings kontaktperson.

Alströmergymnasiet har just nu bland annat hand om mellan 130 och 140 ensamkommande ungdomar i åldrarna 16-20 år. Till hösten kommer det att vara cirka 100 stycken. De flesta av dem vill, enligt Larsson, förbereda sig för arbete, medan en mindre del siktar på fortsatta studier.

Vill göra rätt för sig

– Vi har 5-6 olika yrkesspår, kopplade till skolans yrkesprogram, säger Daniel Larsson och fortsätter:

– Det här är elever som vill väldigt mycket. De vill framför allt göra rätt för sig och göra allt för att komma in i samhället.

Skolan har yrkeshögskolorna som förebild. Deras kurser leder nästan alltid till jobb.

– Vi försöker anpassa våra insatser efter målgrupp och vara lyhörda för vad branscherna har för behov, vad våra elever behöver lära sig för att jobba med det, säger Daniel Larsson.

Ungdomskoordinatorn Carl Agnebrink har på det här sättet lotsat ut ett 50-tal elever på praktik under det senaste läsåret, kortare eller längre perioder. De har bland annat varit i industriföretag, detaljhandel, storkök och fritidshem.

Knappt tio företag har tagit emot, liksom kommunens barn- och ungdomsförvaltning.

– Responsen har varit jättebra. Arbetsgivarna är positivt inställda och överraskade över att eleverna är så ansvarsfulla, säger Agnebrink och tillägger:

– Nu önskar vi att fler hakar på det här tåget.

Läs mer i lördagstidningen:

  • 400 i arbetsför ålder på tre år
  • Gott om jobb
  • AHK:s praktikanter viktiga länkar
  • Haitham får hjälp av sin språkvän

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher