Foto: BOSSE ÅSTRÖM

Derbyn vi minns, 5/6 2004 – GBK vände och vann

Fotboll
Den här gången var fotbollen rättvis. Gerdsken var ett nummer större än AIF på Mjörnvallen. Till sist bar det frukt – de gulsvarta vände 1–0-underläge till seger med 1–3 (1–1).
 
De 400 församlade åskådarna fick se riktigt spännande och underhållande match. Visserligen började Gerdsken tidigt att dominera spelet, men de svartgula i publiken kunde inte känna sig riktigt lugna förrän David Oscarsson rullade in sitt 1–3-mål i 90e spelminuten. Hur tillbakatryckta AIF än var så har de ju något som inte Gerdsken har – en Andreas Tell som när som helst kan blixtra till och skapa farligheter.
Efter elva minuter gav han hemmalaget ledningen på en mycket välriktad frispark – ett kanonskott som rundade muren och borrade in sig i nätmaskorna innan Fredrik Johansson i GBK-målet han så mycket som att blinka.
 
De första 20 minuterna av matchen såg det ut att vara två jämbördiga lag som möttes, ett tekniskt och anfallsglatt AIF mot den fysiskt starka lagmaskinen Gerdsken. Den senare visade sig dock snart övermäktig sina motståndare.
Efter 20 minuter hade Magnus Thor en riktigt bra chans att kvittera då han blev serverad en fin boll mitt framför AIF-målet. Han hade dock inte tid att sikta in sig ordentligt och bollen gick utanför.
Målchansen följdes av flera. Johan Skalin jobbade frenetiskt på mittfältet och Tomas Brunnegård och Nils Andersson hade ett fint samspel på vänsterkanten som ledde fram till flera farliga inlägg till Gabriel Jamot och David Oscarsson.
 
AIF fredade sig dock framgångsrikt och Andreas Tell såg emellanåt till att skapa lite oro i GBK-försvaret. Gerdsken gick till motoffensiv och i 42a minuten fick de en frispark högt upp på vänsterkanten. Johan Skalin lade en klockren passning in till Tomas Brunnegård som stod helt fri och kunde dra på ett kanonskott direkt i mål. Snyggt!
 
I den andra halvleken hadlade det nästan bara om Gerdsken. Inte ens Andreas Tell lyckades skaka liv i AIFs spel.
AIFs mer centrala spel gjorde att Gerdsken hade gott om ytor att spela på ute på kanterna. Det markanta spelövertaget till trots krävdes det en straff i 76e minuten för att GBK skulle ta ledningen. En hands i straffområdet gav Thomas Brunnegård chansen att stabilt pricka in 1–2.
 
Segern kändes vid det här laget ganska säker då Gerdsken fortsatte dominera spelet. Helt klart var det dock inte förrän i 45e minuten då David Oscarsson sprang sig helt fri, fick bollen och enkelt la in den vid bortre stolpen.
– Vi har ju inte vunnit på ett tag så det var väldigt skönt. Nu känns det inte som det är någon fara, nu hänger vi på topplagen i serien, säger gulsvarte lagkaptenen Daniel Petersson.
– Det var tråkigt att få stryk i ett derby, men de vann rättvist. De sprang ifrån oss. Vi var säkert laddade, men vi blev för stillastående. Vi jobbade inte för varandra, ville inte ha boll, säger AIF-tränare Martin Hallberg.
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.