Fängelse för rånartrio

ALINGSÅS

Det blev fällande domar för tre av de fyra unga män som har stått inför rätta för det brutala rånet på Glimmergatan i Alingsås. De döms till fleråriga fängelsestraff.
En 19-årig kvinna fälls för medhjälp medan den yngste av de åtalade frikänns.

Domen från Alingsås tingsrätt är på 212 sidor och blev offentlig på måndagseftermiddagen. Vid rånet misshandlades två personer grovt och lämnades bakbundna i en källare.

Trots att det saknas teknisk bevisning från själva brottsplatsen kommer tingsrätten vid en sammanlagd bedömning fram till att tre av de åtalade kan bindas till rånet och till tillgreppet av brottsoffrets bil.

”Av utredningen i målet framgår att gärningsmännen vid rånets utförande varit såväl delaktiga i hot och våld som medvetna och införstådda om de medtilltalades handlingar”, skriver tingsrätten och tillägger att de därför ska dömas för att gemensamt och i samförstånd ha utfört gärningarna mot en far och hans då 14-årige son i deras bostad på Glimmergatan.

En 20-årig rumänsk medborgare döms till fängelse i 4 år och 9 månader, en annan 20-åring döms till fängelse i 4 år och 3 månader och en 18-åring döms till fängelse i 3 år. Alla tre nekar till att ha utfört det grova rånet. 

De båda sistnämnda är svenska medborgare. Samtliga är hemmahörande i Angered och beskrivs i domen som barndomskamrater. De tre har suttit häktade sedan de greps i Danmark några dagar efter rånet. De fälls både för grovt rån och flera andra brott, bland annat vapenbrott och bilstöld.

Det är särskilt stölden av bilen, en Volvo med ett tekniskt informationssystem, som tingsrätten anser bevisar att just dessa unga män utfört rånet. Det är klarlagt att bilen startades klockan 02.39 och kördes från adressen Glimmergatan. Tidsangivelsen stämmer med vad det ena brottsoffret har uppgett om när gärningsmännen lämnade huset, konstaterar tingsrätten. 

Det är också klarlagt att de tre samt kvinnan flera gånger under dagen efter har använt bankkort som stals vid rånet.

De åtalade har hävdat att de fått tillgång till bilen och bankkorten på annat sätt, som betalning i någon form av affärsuppgörelser. ”Efterhandskonstruktion” och ”inte trovärdigt”, menar tingsrätten och skriver:

”Det förefaller helt osannolikt att ett antal gärningsmän begår ett till synes omfattande och planerat rån för att sedan åka till en fest och omedelbart lämna över det som tillgripits.”

Den fjärde ynglingen, som åtalades för rånet, frikänns dock. Bevisningen räcker inte för en fällande dom. Det finns, enligt tingsrätten, besvärande omständigheter men inget som knyter honom till de andra gärningsmännen eller de stulna föremålen i tiden under eller efter rånet.

Han, som precis har fyllt 18 år, döms emellertid till dagsböter för narkotikabrott. 

En 19-årig kvinna, hemmahörande i Västerås, döms till skyddstillsyn för medhjälp till rån. Framför allt är hennes medverkan i tiden efter rånet väsentlig och har skett i betydande omfattning, menar tingsrätten.

De båda brottsoffren ska få 91 400 kronor var i skadestånd av de tre som nu döms till fängelse. Dessa tre ska dessutom betala över 140 000 kronor i skadestånd till bland andra kontokortföretag, bank och försäkringsbolag.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.