Foto: STEFAN SAMUELSSON
Fotbollsdomaren Christer Hallén jobbar till vardags som inköpare.

”Mycket roligt har hänt genom åren”

Gästbloggen

Hur är det att vara domare i fotboll? Den frågan besvarar alingsåsaren Christer Hallén i veckans gästblogg. Han är en av medlemmarna i Alingsås fotbollsdomarklubb.

Söndag 18 juni

Historier jag minns

Mycket roligt har hänt genom åren när man dömt fotboll, i mitt sista inlägg så delger jag er två av dessa.

 • Under det första året som man dömer så finns det inget officiellt krav på löptest, när det är dags för säsong nummer två så hade denna 35-årige reservlagsdomare ett krav på att springa 2,5 km på 15 minuter. Väl i mål 22 minuter senare så kan man summera ett snitt på ca 53 sekunder/100 meter. Med referering till inlägg tidigare i veckan, kvalitet för kvantitet! Inga tävlingsmatcher förens fortbildning, löptest och regelprov är avklarat.
 • Långt tillbaka i tiden så kunde det vara så att man fick springa sitt löptest på annat än löparbanor. Vid detta tillfälle så var det min nu 80 årige gode vän Rolf Åkesson som skulle göra sitt test i Nolhagaparken i Alingsås. För er som vet vem Rolf är så är det en av de absolut snällaste och mest omtyckta människorna som jag känner.
  Vid testets utförande så var Rolf i 65 års åldern och han hade bra koll på de genvägar som fanns i Nolhagaparken. Vid 65 års ålder så är det få (troligtvis endast Dimman) som studsar runt testet på lätta ben och klarar det utan problem och det samma gällde Rolf så han visste om att det skulle handla om sekunder om han skulle klara testet eller ej.
  Plötsligt dök chansen upp, den perfekta genvägen som skulle spara honom de där viktiga sekunderna som kunde bli avgörande i slutet dök upp.
  Rolf tog chansen men efter ca 100 meter på genvägen så slog samvetet till och han valde då att springa de 100 metrarna tillbaka för att återgå till den ordinarie slingan, han fick slita mer än någonsin men klarade såklart testet. J
  Det säger mycket om Rolf detta, en fantastisk människa och vän.

Jag vill avsluta denna vecka med att säga att det är fruktansvärt roligt att vara fotbolls

Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT

domare så om det är någon där ute som blivit intresserad av domarskapet så skulle jag rekommendera er att ta kontakt med er lokala fotbollsdomarklubb (0322-området, https://www.laget.se/AFDK) alternativt Västergötlands Fotbollsförbund för mer information. 

Tack för denna veckan och jag hoppas att ni har fått den positiva bild av domarskapet som var mitt mål!

Lördag 17 juni

Ödmjukhet, glädje och passion

Veckan börjar lida mot sitt slut och när detta inlägg kommer ut på lördag morgon så vaknar jag förhoppningsvis med en go känsla och lite träningsvärk i benen efter att ha spenderat fredagskvällen med match i Grebbestad.

Precis som för övriga inom fotbollsfamiljen så blir matchen som man blivit tilldelad höjdpunkten på veckan, man laddar upp lite mer för varje dag och när det väl är matchdag så infinner sig ett fokus på uppgiften med noga planering av kost, tider m.m.

Uttrycket ”Man är inte bättre än sin senaste match” är högst relevant även för oss domare. Det är väldigt ovanligt att man dömer samma lag två matcher i rad så även om man känner att man har gjort en bra match veckan innan så har man det sällan på plus när man startar matchen veckan efter.
Jag tror dock på att man bygger förtroende över tid så om man har ett lag återkommande så vet man mer och mer om varandra från match till match.

Mitt mål är att inför varje match gå in med inställningen att vara ödmjuk och att ha mycket glädje och passion i mitt domarskap, om jag lyckas med detta så vet jag också att det är lättare att få med mig spelare och ledare.

Min personliga domarstil är att ha en nära relation med spelare och ledare, jag har väldigt lätt för namn så även om det är nya lag så brukar jag rätt så snabbt lära mig namnen på spelarna och jag tilltalar dom då hellre vid namn än att ropa deras nummer.

Viktigt att poängtera är att detta är ett domarskap som passar just mig som domare men kom ihåg att även vi domare har olika personligheter så det är väldigt individuellt!

Fredag 16 juni

Coach, regelprov och löptest

Bara för att det råder en domarbrist inom Västgötafotbollen så får vi aldrig prioritera kvantitet före kvalitet, det hade varit enkelt att släppa på kraven men det hade blivit på bekostnad av kvaliteten!

Om du dömer på distriktsnivå så SKA du gå din årliga fortbildning, skriva godkänt på ditt regelprov samt springa ditt löptest. För att förtydliga så menas med distriktsnivå att man går kurs genom Västergötlands Fotbollsförbund och således är behörig att döma tävlingsmatcher såsom DM och serie.

Vad gäller fortbildning så genomförs den i varierande utformning beroende på vilken nivå som man dömer på, under dessa fortbildningar uppdaterar vi oss bl.a. med eventuella regeländringar och tolkningar samt försöker få en samsyn kring dessa.

Vad gäller regelprov så är det ett prov med 13 frågor där man behöver ha 11 rätt, för den som vågar så kan man testa sig på denna länk: http://fogis.se/domare/regelprovsgeneratorn/
Det kanske låter oroväckande att vi ”bara” behöver ha 11 av 13 rätt men gå som sagt gärna in och testa er, det är inte direkt situationer som sker var och varenda match. 🙂

Vad gäller löptest så är även det såklart anpassat till vilken nivå som man dömer på.

Vi har även en coachverksamhet där respektive coach för de olika divisionerna är ansvarig för att man matchas korrekt samt att man får feedback genom utplacering av domarobservatörer på ens matcher.

Vad vill jag då ha sagt med detta inlägg?

Att vi domare har ambitionen precis som spelare och ledare att alltid vilja bli bättre, att utvecklas och utmanas via tuffare uppgifter såsom exempelvis dömning i högre divisioner.

När jag ibland pratar med folk som är intresserade av domarskapet så förvånas dom av seriositeten som finns kring det, för egen del så skickar jag t.ex. en självanalys efter varje match till min coach.

Det är viktigt att kunna vara självkritisk och ärlig mot sig själv även om man emellanåt kanske kommer fram till att man tog ett felaktigt beslut.

Det kan gå fel för oss alla ibland...
Det kan gå fel för oss alla ibland…

Torsdag 15 juni

Mannen, myten, legenden, DIMMAN!

Om vi börjar med hans namn, Dimitrios Diamantopoulos, är det inte helt magnifikt? Att få ha en ädelsten i sitt efternamn är få förunnat. 🙂
Inom fotbollen så är han dock känd som Dimman.

Han föddes 1943 i Grekland, 1965 var det meningen att han motvilligt skulle komma och hälsa på sin bror här i Sverige men han blev istället kvar för gott, han började jobba och träffade sedan sin nuvarande fru på sitt arbete på Almedahls.

1981-82 började han döma fotboll som föreningsdomare hos Alingsås IF. Snart så snappade dåvarande matchtillsättare Bert Friberg upp detta och 1984-85 värvades han in för att börja döma som distriktsdomare.

Dimitrios "Dimman" Diamantopoulos, legendarisk Alingsåsdomare.
Dimitrios ”Dimman” Diamantopoulos, legendarisk Alingsåsdomare.

Dimman går nu in på sin 36:e domarsäsong i år vilket inte är något annat än fantastiskt! Under dessa 36 åren har Dimman inte haft något uppehåll och heller ingen skada som hållit honom borta och då ska man ändå komma ihåg att han är 73 år gammal.

Dimman säger själv att han alltid varit för snäll, både som domare men även då han jobbade som vakt på bl.a. Stommens Loge, Alingsåsparken m.m. En historia från Alingsåsparken som Dimman berättar om inkluderar en fotbollsprofil i Alingsås IF som inte riktigt hade åldern inne för att gå genom den vanliga entrén. Han försökte då att planka in genom att klättra över ett stängsel, Dimmans vaktkollega vid tillfället uppmärksammade detta och fick tag på honom, han hade då skurit sig ordentligt och blödde från handen.

Kollegan tyckte att det bara var att ringa polisen men det tyckte inte Dimman var en så bra idé då han mycket väl visste vem denna spelaren var. Dimman erbjöd sig således att plåstra om honom och sedan ringa på polisen. Väl omplåstrad så hade såklart inte Dimman hjärta nog att ringa polisen utan han bad istället spelaren att gå hem och återhämta sig. 🙂

För mig är Dimman en domare personifierad. Pålitlig, snäll samt otroligt glad och positiv!

Onsdag 14 juni

Alla är vi olika

För det första, fantastiskt roligt med all feedback som jag får från er läsare genom likes, delningar, retweets och allt vad heter!

Att man dömer med sin personlighet var jag inne på i ett tidigare inlägg och jag vill tro att jag är en lugn och empatisk människa, så här säger Wikipedia om ordet empatisk:

”Empati betecknar förmågan att uppleva och förstå andra personers känslor. Empati handlar om en psykisk förmåga att förstå och känna med andra, vare sig personen håller med eller inte”

Att kunna hantera en spontan reaktion i stridens hetta är oftast lika viktigt som svårt. En spontan reaktion kan utföras på många olika sätt och i olika tonlägen och just dessa kriterierna avgör sedan hur jag som domare måste agera.

Att vara fotbollsdomare kan emellanåt likställas med att vara en psykolog då man måste handskas med väldigt många olika typer av personligheter på en och samma gång.

Vi har den lugna filbunken på högerbacken som jag måste hantera på ett vis och så har vi den speedade innermittfältaren som jag måste hantera på ett annat vis. Om jag bemöter de båda precis likadant så kommer det med all säkerhet inte att fungera i längden. Jag måste anpassa mitt ledarskap utefter vad det är för individ som jag har att jobba med för stunden.

Min grundinställning är att alltid försöka agera med en lugn sinnesstämning, detta då det fungerar bäst för just mig och min personlighet!

Att hävda att det bara är ni spelare och ledare som är unika individer vore såklart att blunda för det självklara. Precis som att jag nämner olika spelartyper ovan så ser jag såklart den lugna, humoristiska och hetsiga domaren i vår egna lokala domarklubb, konstigt vore ju annars.

Så om vi domare gör ett försök i att anpassa oss till er spelare och ledare så hoppas jag att ni har densamma ambitionen att anpassa er till oss unika individer som domare.

Domaren Christer Hallén i möte med en spelare. Foto: Bibbi Dahlström.
Domaren Christer Hallén i möte med en spelare. Foto: Bibbi Dahlström.

Tisdag 13 juni

Kan vem som helst bli fotbollsdomare?

När jag äntrar en fotbollsplan så brukar jag gå in med inställningen att det som sägs och det som sker på planen sker mot min roll som domare. Man får inte ta något personligt, det är lättare sagt än gjort men man hanterar det bättre och bättre för varje minut/match/år som man dömer!

Ett klassiskt citat som jag brukar få till mig är:
”Ja, jag hade i alla fall aldrig kunnat bli domare.”.

Handlar detta om att man inte anser sig kunna vara kapabel nog att ta rätt beslut ute på planen? Nej, utan istället handlar det om att man inte är trygg nog att hantera när (inte om) någon spelare, ledare eller förälder skäller på en. Beklämmande och tråkigt att så ska behöva vara fallet under 2017.

Så sent som i förra veckan läste jag på Twitter om en lokal match i serien Flickor div.5 (tjejer födda 2005) att föräldrar hade betett sig så illa mot den utsedda föreningsdomaren så att hemmalagets ledare varit tvungna att i paus gå för att ha ett allmänt snack med publiken. Den unga domaren fick alltså be arrangerande klubb om stöd, jag blev verkligen i hjärtat ledsen när jag läste om detta. Den unga domaren skötte sig för övrigt utmärkt, inte bara i denna match utan även i tidigare matcher då han dömt samma lag enligt hemmalagets ledare.

Bild 3

Är det genom denna behandling av föräldrar som vi rekryterar nya unga tjejer och killar till domarskapet? Att sin egen domarresa oftast startar som föreningsdomare är väldigt vanligt och då anser jag att det borde vara en självklarhet att uppmuntra istället för att från sidan kritisera för kom ihåg: Utan domare så har vi heller ingen fotboll!

Om Ni som föräldrar inom framförallt ungdomsfotbollen ser andra föräldrar (oberoende om det är från din egen klubb) bete sig illa, våga stå upp och säg ifrån, annars kanske det i slutändan är ni själva som genom ett rullande schema tvingas springa runt på planen och döma mot er egen vilja!

Måndag 12 juni

Så var det då dags för min vecka här som gästbloggare på Alingsås Tidning. Mitt namn är Christer Hallén och denna veckans gästblogg kommer att handla om domarskapet inom fotbollen. En utsatt men också en väldigt nödvändig pusselbit inom världens största sport, fotboll!

När vi fick frågan till domarklubben om att gästblogga så såg vi det som en självklarhet att tacka ja, detta för att förhoppningsvis öka förståelsen till vår situation som domare.

Jag har dömt fotboll i ungefär 15 års tid med start bland knattelagen när jag själv var 17 år gammal tills idag då jag dömer division 2 herrar.

Varför är du fotbollsdomare?
Det skulle jag säga är den absolut vanligaste frågan som jag får angående mitt domarskap.

Personen som frågar (kan vara såväl fotbollsintresserad som ej fotbollsintresserad) brukar oftast sedan följa upp med frågan: Hur kul kan det vara när man bara får skäll?

Att få en positiv vinkling av vårt yrke som domare är mitt mål med denna veckan!

Jag kan som exempel berätta om en fantastiskt rolig match som jag och mina kollegor i domarklubben, Joakim Wallenås och Anders Orlinder, hade föregående tisdag den 6/6, på självaste nationaldagen. Vi hade blivit tilldelade att åka till lilla Dalstorp i Tranemo kommun, när jag skriver lilla Dalstorp så är det faktiskt så för den lilla orten har endast ca. 900 invånare.

När vi anländer till arenan 1,5 timme innan match så möts vi upp av ett underbart bemötande av folk från föreningen. Vi bjuds på kaffe, frukt och en go kaka, precis vad man behöver efter en bilfärd på 1 timma och 45 minuter.

Vi får under fikat berättat för oss att detta är ”Årets hemmamatch” för deras del, så kallat 2-kronasmatchen där sponsorer går in och stöttar klubben genom fritt inträde för samtliga. Matchen bevittnades av hela 736 personer vilket man ju måste säga är en fantastisk publiksiffra för en ort med bara 900 invånare. 🙂

Matchen gick bra och vi fick efter matchen konstruktiv och bra feedback av en Domarobservatör som under 90 minuter bara lade fokus på oss i domarteamet. På hur många arbeten har man det så bra att man får feedback direkt efter utfört arbete?
Christer Hallén

I fjol var vi på fotbollsresa till Liverpool.
I fjol var vi på fotbollsresa till Liverpool.
 • Christer Hallén
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.