Kan bli något alldeles extra

Sporttankar

I division III spelas det sex Alingsåsderbyn i år. I morgon väntar det andra när Gerdskens BK tar emot Alingsås IF.

En match som kan bli den sista lagen emellan på Gerdskenvallen. Jag säger kan. För om klubbarna får som dom vill kommer AIF och GBK gå samman och spela a-lagsfotboll under gemensam flagg under 2018. Personligen tror jag att tiden kanske är för knapp, och att 2019 är mer rimligt. 

Men sak samma. 

Om vi lämnar framtiden därhän och fokuserar på vad som väntar på Gerdskenvallen finns det all anledning att dra lite extra på smilbanden. 

En ena ringhörnan finns serieledande Gerdsken, som imponerat så här långt. Och man har gjort det främst via en smart defensiv. En defensiv som styrs av av evigt unge (så känns det i alla fall) Fredrik Gustafsson. Vid sin sida har han muskelpaketet från Ornunga; Joel Hallenbert. En spelare som verkligen hittat sin roll – och kompletterar ”Gust” på ett mycket fint sätt. På mitten styr pudelkloke Jacob Borg spelet med sedvanlig elegans, och hans förmåga att värdera varje passning är imponerande.  

Men det är inte bara nämnda trio som ska hyllas.

GBK anno 2018 är en lagmaskin där det jobbas stenhårt i försvarsspelet över hela banan. Det är lätt att stirra sig blind hur det defensiva agerandet ser ut på egen planhalva, men arbetet att försvara sig börjar redan när man förlorat bollen. När lagets offensiva pjäser inte får det att stämma fullt tar dom ändå jobbet till etthundra procent och ger allt för klubbmärket. 

Det är en starkt bidragande orsak till att gulsvart nu toppar serien. 

Tränarduon Lars-Petter Björk och Fredrik Gustafsson har fått spelarna att köpa sina roller och det är en enorm vinst i sig.

I den andra ringhörnan finns Alingsås IF. Ett lag som varit upp och ner i prestationerna på sistone. Kvaliteterna finns dock tveklöst där, och bäva månde konkurrenterna den dag när grönt får igång sin offensiv fullt ut.  

Det faktum att AIF trots allt gjort flest mål av alla lag i serien så här långt (21), säger ganska mycket om vilken enorm potential det finns.

Andreas Johansson har så smått börjat hitta formen och känslan är att han kommer att göra livet surt för GBK:s försvarare i morgon. På mitten är David Johansson ovärderlig med sitt uppoffrande slit och detsamma gäller Johan Eriksson. Just den sistnämnde tar mer eller mindre aldrig ett dåligt beslut på en fotbollsplan och är väldigt komplett på division III-nivå. 

I mittförsvaret agerar Felix Hjertqvist Jonsson som han vore 27 år istället för de 17 han faktiskt är, och är den av AIF-försvararna som imponerat mest. 

Fredagens derby har onekligen alla ingredienser att bli något alldeles extra.

Det faktum att AIF behöver tre poäng för att inte hamna alltför långt efter GBK talar för att det inte blir någon tillknäppt historia. 

 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.