Illustration: Peanuts kommunikationsbyrå
Så här blir 2017 års ljusslinga.

Så blir årets ljusslinga

alingsås

Nu är årets slinga för Lights in Alingsås fastställd.
– Det blir en vacker runda som gjord för årets tema, känslor, säger projektledare Angelica Larsson.

”Äntligen”, skriver hon i pressmeddelandet som skickades ut på onsdagen. Det finns nämligen ett stort intresse både från allmänhet och näringsidkare i Alingsås för ljusslingans sträckning.

– Näringsidkarna är nyfikna på om den ska gå nära dem, säger Angelica Larsson.

Sedan några år startar Lights in Alingsås alltid vid Åmanska parken och Turistbyrån. Första installationen blir en gammal bekanting, som har varit med förr, Alingsås station, strax intill Åmanska parken.

– Vi har ett tema som jag ser som ett av de mest intressanta någonsin, känslor, och vi kände väl att det gärna får smälla till direkt, säger Angelica Larsson och fortsätter:

– Det känns också helt suveränt att det är australiern James Wallace, som varit här tidigare och har en stark känsla för staden, som tar öppningssiten. Han kommer kalla den för ”The Matrix of Emotions”. 

Efter bron mot Sörhaga väntar ”The Weaving shadows” som under ledning av Louis Lebrun ska fylla den tomma tomten som ligger direkt efter övergången. Därefter är det bara att traska vidare till Oscarsgatan och vad som på förhand kan tippas bli ett magiskt allélandskap bestående av Birgitte Appelongs och Mats Bergströms nio varsamt upplysta trän.

Nästa installation har en speciell historia i år. Det är Tingsrätten, som för oktober månad får tilläggsnamnet Concern. Magnus Almung, som tillsammans med Simon Malmström är workshopledare här, har själv varit med och tagit fram den i vissa kretsar omdebatterade tillbyggnaden av plåt.

– Han känner till vinklar och vrår och har säkert många intressanta idéer för att fånga essensen av den oro inför att gå in i, och för den delen ut ur, ett rättsrum kan framkalla, säger Angelica Larsson.

Ljusinstallation fem, A room with a view, kommer fokusera på känslan av lugn kring lusthuset vid just Lugnet, där Lillån och Säveån går samman. Ansvarig för den är spanska Lara Elba.

Vid Pumphuset intill Alingsås Energi ska Miguel Calanchini bygger upp sin workshop kring känslan lycka, ”Happiness”. Därifrån blir det en lite längre promenad tillbaka till centrala Alingsås och museiparken.

Alströmerska magasinet ska med hjälp av ljusets reflektioner förvandlas till en plats som ger tillfälle att stanna upp och reflektera. Ukrainskan Veronica Chernet leder workshopen på temat ”Reflection”.

– Det här kommer bli bra. Riktigt bra, säger proektledare Angelica Larsson.

Lights in Alingsås invigs den 29 september och pågår till och med den 5 november.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.