Foto: Katrin Niklasson
SAMSPEL. Alexandra menar att man, oavsett inriktning, kan ha stor användning av NH.
Foto: Katrin Niklasson
SAMSPEL. Alexandra menar att man, oavsett inriktning, kan ha stor användning av NH.

Alexandra utgår från hästen

ALINGSÅS

– Allt jag gör handlar om att förbereda hästen på saker som kan eller kommer att hända. Det säger Alexandra Strålenhielm, certifierad hästcoach, som arbetar med natural horsemanship.

I Alexandras grannes paddock finns en rad olika redskap som kan användas för att träna sin häst. En pall, ett stort traktordäck, en stor pilatesboll och en presenning.

Njola, en av Alexandras islandshästar, luktar försiktigt på däcket innan hon efter en subtil uppmaning från Alexandra sätter den första hoven i däcket och sedan traskar igenom det.

Började för tio år sedan

Det är drygt tio år sedan Alexandra kom i kontakt med natural horsemanship, ofta förkortat NH. Sedan tre år tillbaka driver hon företag Alex hästcoach.

– Det finns många olika grenar inom NH, så det finns egentligen ingen exakt definition av vad det är. Men för mig handlar det i grunden om att man hanterar hästarna utifrån vilka djur de är, istället för att utgå från oss människor, säger Alexandra, som tidigare i livet hade ägnat sig åt mer traditionell hästhantering.

– För mig blev det mer fokus på hästens respons när jag kom in på NH, säger hon.

Läs hela artikeln i lördagens papperstidning.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher