Foto: PRIVAT Julia Oscarsson ses till höger på bilden.

Guldregn över Julia i Danmark

Friidrott

Julia Oscarsson, 13, från Herrljunga kan titulera sig världsmästare i RaceRunning.
Inte en gång, utan fyra gånger.
– Det roligaste med veckan i Danmark var att tävla och träffa många nya kompisar, säger hon.

Familjen Oscarsson kom hem sent i söndags efter en veckas intensiv träning och tävling på Fredriksbergs stadion i Köpenhamn. Där samlades världens bästa racerunner-löpare för att tävla i CPISRA World Championship. Totalt fanns 94 para-idrottare från 13 länder på plats.
– RaceRunning är en innovativ sport för idrottare med funktionshinder som orsakar nedsatt balans. När vår Julia föddes drabbades hon av syrebrist vilket gjorde att hon fick en CP-skada. Hon tävlar i klassen RR2, som är en av totalt tre klasser, förklarar pappa Tomas Oscarsson.

Vad är en RaceRunner?
– Det är en skräddarsydd ”spring-cykel” tillverkad för löpning. Cykeln har tre hjul och inga pedaler. Den ger idrottaren möjlighet att röra sig fritt och springa med egen kraft – något som de inte kan göra under normala förhållanden, säger Tomas.

RaceRunning Sweden var på plats med 30-talet aktiva. Noterbart är att Julia och två andra i den svenska truppen till vardags tränar med handikappidrottsföreningen 3V HIF Göteborg.
För Julia Oscarsson från Herrljunga var det första gången hon deltog på träningslägret i Danmark, som avslutades med tre dagars tävling. Och visst blev det succé i Junior Cup.

13-åringen vann 60 meter, 100 meter, 200 meter och 400 meter i klassen U14, RR2.
– Det roligaste med veckan i Danmark var att tävla och träffa så många nya kompisar, säger hon.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.