Foto: SUSANNA MICHELSEN
LANGELY PARK. Shopping-center i Langley Park i nordöstra Washingtonområdet, med en stor befolkning av El Salvadorianer, har blivit ett tillhåll för MS-13.

Ökning av gängrelaterad brottslighet

Washington

Mara Salvatrucha – eller MS-13 – har varit i fokus den senaste tiden i USA. MS-13 är ett kriminellt nätverk och gatugäng som grundades på 1980-talet i Los Angeles av invandrare från El Salvador, som sökte skydd från andra gatugäng.

Nätverket spred sig senare till andra amerikanska städer och El Salvador, samt Kanada och Mexiko. El Salvador har ett av världens högsta mordtal per capita och 20 gånger högre än USA. Amerikanska myndigheter bedömer att det idag finns mer än 10.000 MS-13-medlemmar i landet.

Medlemmar från centralamerika

Medlemmarna är bekanta för sina tattootäckta kroppar, sneakers och basketball-kepsar. De flesta med bakgrund från El Salvador, men också andra Centralamerikanska länder som Guatemala och Honduras. Många av dem antas vara papperslösa immigranter. Den federala polisen (FBI) och immigrationsmyndigheterna är numera inkopplade och utför omfattande räder på gängmedlemmar.

Finns i 40 delstater

MS-13 finns i åtminstone 40 delstater, främst i förutom Los Angeles och San Francisco, också på östkusten, i New York-, Boston- och i Washingtonområdena. Det sistnämnda med en stor befolkning från El Salvador, som kom hit i samband med inbördeskriget på 1980-talet. Samt i Charlotte, North Carolina, och Houston, Texas. Long Island utanför New York har varit speciellt utsatt, med brutala gatugäng som utfört otäcka mord. I Brentwood-området på Long Island har 17 mord begåtts av MS-13 sedan 2016!

Grymma metoder

Nätverket är ökänt för sina våldsbrott och rån – med mycket grymma och våldsbejakande metoder — i stil med Islamiska Staten eller IS. Som halshuggningar eller att använda kniv eller machete för att döda,och låta offren lida en långsam, smärtsam död. Nu har Donald Trump bestämt sig för att bekämpa MS-13. Och han höll ett eldigt ”lag och ordning”-tal till poliser och andra brottsbekämpande tjänstemän på Long Island på fredagen om att ”förgöra” dem.

Internationell brottsorganisation

Den nuvarande administrationen har ofta talat om sambandet mellan MS-13 och illegal invandring. Obamaadministrationen fastställde nätverket 2012 som en internationell brottsorganisation. Det första gatugäng att få denna benämning. Kongressen har också tittat på huruvida ensamkommande barn och ungdomar, som kommer illegalt till USA, är speciellt utsatta för att hamna i MS-13:s klor.  

Ett växande problem

MS-13 är ett växande problem i Washingtonområdet, i norra Virginia och Montgomery County i Maryland, som de två senaste åren upplevt 16 gängrelaterade mord. Speciell måltavla för rekryterare är gymnasium, där invandrande ungdomar sätts i gemensam engelskundervisning utan förkunskaper för att kunna följa gymnasieundervisningen.

Sanctuary cities

Frågan om så kallade ”sanctuary cities” (fristäder där rättsväsendet inte är tvunget att meddela myndigheterna när de kommer i kontakt med papperslösa) och deportering av kriminella illegala invandrare är en infekterad fråga i den amerikanska politiken, som blivit än mer polariserande efter att Trump tillträdde som president.

Trump använder MS-13 som förevändning

Kritikerna anser att presidenten inte bara vill utvisa kriminella papperslösa utan använder MS-13 som en förevändning för sin immigrationsagenda. Ett försök av demokratiska politiker att göra Maryland till en ”sanctuary state” (”fristat”) togs tillbaka efter att guvernören, republikanen Larry Hogan, hotat lägga in sitt veto.

  • Susanna Michelsen
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.