Senator Tim Kaine (till vänster), demokrat från Virginia, var Hillary Clintons vice-presidentkandidat i presidentvalet ifjol. På tankesmedjan The Brookings Institution sade han att 90% av de väljare som kontaktar honom är emot ytterligare krig.

Politikerförakt och politikerkontakter i USA

AT i Washington

Politikerföraktet är mycket livskraftigt i USA – en av anledningarna till Trumps valseger — och att kongressens godkännandesiffror kontinuerligt ligger på bottennivå med mellan 10-20 procent.

En bidragande orsak är lobbyisternas inflytande i Washington. Att köpa sig makt och inflytande i de politiska besluten. Men trots det har politikerna vanligtvis en närmare kontakt med sina anhängare. När partipiskan viner i Sverige, är det ofta svårt för amerikanska partiledare att samla sin skara till ett lagförslag. Vi såg det senast efter att det republikanska sjukförsäkringssystemet, som skulle ersätta Obamacare, misslyckades kapitalt.

En anledning är att kongressvalen också är personval, ibland till och med mer än ett partival, vilket medverkar till att den enskilde politikern måste företräda en politik som går hem i sitt valdistrikt för att bli omvald. I fallet Obamacare finns republikanska distrikt eller delstater, där väljare för första gången erhållit sjukvård genom Obamacares Medicaid-expansion, det vill säga ökad utbyggnad av sjukförsäkring för låginkomsttagare och inte bara fattiga, som det tidigare Medicaid-programmet medgav.

Detta i exempelvis stater som Trump vann, däribland West Virginia, Ohio och Kentucky. Vilket har skett till priset av kraftigt höjda premier för medelklassen. Det är alltså en svår balansgång för politikerna att tillgodose väljarnas önskemål. I exempelvis Colorado är omkring en tredjedel av befolkningen nu på Obamacares utökade Medicaid-program!

Många amerikaner är också aktiva, trots generellt lågt valdeltagande, med att kontakta sina företrädare i kongressen om olika synpunkter och önskemål. Exempelvis Hillary Clintons vice-presidentkandidat, senator Tim Kaine (Virginia), berättade under ett framträdande på tankesmedjan The Brookings Institution i Washington att 90 procent av väljare som kontaktar honom inte vill se mer amerikansk inblandning i krig i Mellanöstern.

Amerikanska politiker måste vara mer ”tillgängliga” för sina väljare än sina svenska kolleger i riksdagen, som alltid kan gömma sig bakom partiapparaten. Att inte svara på email eller brev även om det är från vanliga medborgare, att inte ta emot delegationer eller att vara oanträffbar i största allmänhet ses inte med blida ögon och är inte bra för en kongresspolitiker.

Ett dåligt rykte kan straffa sig i nästa val, och snobbism och arrogans kan stjälpa en politisk karriär. För representanthusledamöter är detta speciellt känsligt, då de har omval vartannat år. Medan senatens ledamöter väljs var 6:e år. Att ställa upp på fotos med ”vanligt folk” är en viktig tradition för politiker. Något som president Obama gärna gjorde.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.