Foto: Katrin Niklasson
HOPPAS PÅ FLER KONTAKTFAMILJER. Hans Carlsiö, socialsekreterare, och Torbjörn Sandell, enhetschef på planeringsenhet för barn och unga, vill se fler kontaktfamiljer i Alingsås.

Fler kontaktfamiljer behövs

Alingsås

I dag finns mellan 40-45 kontaktfamiljer i Alingsås kommun. Men det behövs fler.
– Det är många barn och ungdomar som står i kö i väntan på en kontaktfamilj just nu, säger Hans Carlsiö, socialsekreterare.

Som kontaktfamilj tar man emot ett barn eller en ungdom i sitt hem ett antal dagar per månad. En kontaktfamilj kan se ut på olika sätt. Det viktiga är att det finns ett engagemang, menar Torbjörn Sandell, enhetschef på socialförvaltningens planeringsenhet för barn och unga.

– De familjer som ansöker till oss om en kontaktfamilj är hårt belastade och behöver avlastning. Det handlar ofta om att barnets föräldrar har ett glest socialt nätverk kring sig, eller att barnet skulle må bra av att uppleva hur en annan familj fungerar, säger Torbjörn Sandell.

Matchar familjer

Innan man blir aktuell som kontaktfamilj görs kontroller i polisens register samt i social- och kronofogderegister. Man får även lämna referenser.

Då utredningen är klar och familjen blir godkänd som kontaktfamilj sker en matchning mot de ansökningar som kommit in. Och just nu är det alltså många uppdrag som väntar.

– Nu har vi åtta barn mellan 11-15 år där beslutet inte blivit verkställt inom ett halvår, berättar Hans Carlsiö, som menar att Alingsås kommun inte är ensamma om bristen på kontaktfamiljer.

Läs mer i lördagstidningen och möt en kontaktfamilj i AT på tisdag

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.