Foto: PRESSBILD
MODERNT OCH EGET. Tvillingsystrarna Fanny och Klara i Duo Systrami inleder årets stämma med en konsert på Simonsgården.
Foto: PRESSBILD
MODERNT OCH EGET. Tvillingsystrarna Fanny och Klara i Duo Systrami inleder årets stämma med en konsert på Simonsgården.

Folkmusik i dagarna tre

Vårgårda

Tre dagar fyllda av folkmusik. Det är vad som väntar när Ornungastämman drar igång i dag, fredag. Evenemanget fyller fem år och har den här gången resandefolkets musik som tema.

– Det är nytt för i år, att vi har ett tema, berättar Jenny Gustafsson. Resandefolkets musik har influerat musikanter genom tiderna och är också en del av vår egen folkmusik. Därför tyckte vi att det var ett bra tema.

Jenny är en av arrangörerna och den som tillsammans med riksspelman Sabina Henriksson startade Ornungastämman för fem år sedan.

En av dem som gästar årets stämma är norske sångaren Elias Akselsen, som ger en midnattskonsert sent på fredagen i Ornunga gamla kyrka tillsammans med dragspelaren Frode Haltli. Han tillhör själv en resandesläkt, är en välkänd profil i Norge.

Jenny Gustafsson är nöjd med hela helgens program.

– Vi fick de musiker vi önskade oss. Vi har jobbat för att få ett ganska brett program. Man behöver inte vara råbarkad folkmusiker för att få vara med.

Helgens huvudakt är Hazelius Hedin, Esbjörn Hazelius och Johan Hedin, som spelar svensk folkmusik med keltiska influenser. De står på scenen i Stommens loge på lördag kväll. Men Orungastämman är inte bara konserter utan också jam, workshops och buskspel. 

Läs mer i torsdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher