Arkivbild: BOSSE ÅSTRÖM
Svenska ägg är vanligast i svenska butiker.

Giftiga ägg såldes till Alingsås

alingsås

Ett 60-tal ägg som innehåller det giftiga ämnet fipronil har sålts till en butiksägare i Alingsås. Enligt miljöskyddskontoret ska äggen ha använts för privat bruk och inte sålts till allmänheten.

De giftiga äggen kommer från Holland, där man har upptäckt resthalter av fipronil i miljontals ägg. Äggen har stoppats i flera EU-länder och det svenska livsmedelsverket fick information från EU i fredags, den 4 augusti, att en del även sålts till Sverige.

På måndagen avslöjade Sveriges Radio att en grossist i Göteborg för ett par veckor sedan köpte 5 500 ägg som kommer från en av de gårdar där det förbjudna bekämpningsmedlet har använts.

Äggen ska ha sålts vidare till restauranger och livsmedelsföretag i Göteborg, Kungälv och Alingsås. En senare leverans från grossisten har hunnit stoppas.

Miljöskyddskontoret i Alingsås är inkopplat på att spåra de giftiga äggen. Miljöskyddschef Caroline Hagström bekräftar att det rör sig om ett 60-tal ägg som levererades hit i början av förra veckan, mellan 31 juli och 2 augusti.

Men köparen är enligt miljöskyddskontoret inte en restaurang, som andra mediauppgifter har gjort gällande, utan ägaren till en livsmedelsbutik i kommunen.

– Den som har köpt de här äggen säger att de har använts för privat bruk och inte saluförts här. Men vi kommer ändå att åka ut och göra en kontroll i dag, säger miljöskyddschef Caroline Hagström.

Hon tillägger att livsmedelsföretagare alltid ska kunna visa vilka varor som har köpts in, vad de har använts till eller sålts och vad som finns kvar. Ägg ska dessutom vara märkta.

Kan ni verkligen vara säkra på att äggen inte har sålts till allmänheten?

– Vi har ingen anledning att misstro uppgifterna men vi ska ändå kontrollera dem. Det system och den lagstiftning vi har bygger mycket på tillit att det som redovisas stämmer, svarar Caroline Hagström.

Statsinspektör Petra Fohgelberg på Livsmedelsverket säger i ett pressmeddelande att det utifrån verkets beräkningar inte är någon hälsorisk för den som har ätit av äggen. Det ska gälla både barn och vuxna. Beräkningarna är baserade på uppmätta halter och svenska matvanor.

Skälet till att äggen har stoppats från försäljning är att det är förbjudet inom EU att att behandla djur och stallar inom livsmedelsproduktionen med fipronil. I Sverige är det inte tillåtet som bekämpningsmedel, utan enbart som medel mot löss, fästingar och kvalster för hund och katt.

Läs mer i torsdagstidningen:

  • Så utföll kontrollen
  • Alingsås äggkändis om giftskandalen
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.