Foto: JENNY SCHAGERLIND
BEHÖVER KÄRLEK. Med kattkörkortet hoppas Doggy öka kattägares ansvar. "Katter är faktiskt ingen slit och släng-grej, det är ett liv som behöver kärlek."
Foto: JENNY SCHAGERLIND
BEHÖVER KÄRLEK. Med kattkörkortet hoppas Doggy öka kattägares ansvar. "Katter är faktiskt ingen slit och släng-grej, det är ett liv som behöver kärlek."

Har du tagit kattkörkort?

Vårgårda

Katten är Sveriges populäraste husdjur. Samtidigt finns det över 100000 hemlösa katter i Sverige. Nu har Vårgårdaföretaget Doggy lanserat ett kattkörkort för att få blivande kattägare att tänka till.

Doggy tillverkar inte bara hundmat, som företagsnamnet antyder, utan även kattmat under varumärket Mjau. Tidigare har företaget engagerat sig i frågan om obligatorisk ID-märkning av katter. Man driver också katthemmet Tassalyckan för hemlösa katter. Senaste satsningen är alltså kattkörkortet, som görs i samarbete med Djurskyddet Sverige. Körkortet får man genom att göra ett test på nätet, och förhoppningen är att det ska få fler kattägare att ta mer ansvar.

Fokus på ansvaret

Över 100 000 av Sveriges 1,5 miljoner katter är sorgligt nog hemlösa.

– Vi vill påminna de som står inför ett köpbeslut att tänka till en extra gång. Antalet hemlösa katter i Sverige minskar inte och det problemet behöver vi jobba brett med, menar Anna Lindblad på Doggy.

– Genom det här initiativet vill vi sätta fokus på ansvaret man har som nybliven katt­ägare. Det är egentligen helt otroligt att det fortfarande ges bort kattungar gratis! Katter är faktiskt ingen slit och släng-grej, det är ett liv som behöver kärlek, tillägger hon.

Skänker kattmat

För varje genomfört test skänker Doggy en förpackning med kattmat till hemlösa katter.

– Vi samarbetar redan med flera olika katthem. I fjol skänkte vi sju ton kattmat till hemlösa katter, berättar Anna Lindblad.

AT:s reporter blir nyfiken och går in på www.kattkorkortet.se för att göra testet. Det visar sig bestå av fyra frågor med tre svarsalternativ vardera. För varje besvarad fråga får man reda på några fakta om katter. Som att medellivslängden för en katt i Sverige är 14 år och att man som kattägare måste räkna med en kostnad på mellan 3 000 och 10 000 kronor per år.

AT:s reporter godkänd

När jag är klar dyker rubriken ”Du klarade det!” upp. Puh, det var ju skönt! Som matte till två fina kissar hade det varit lite trist att få reda på att man inte håller måttet …

Jag blir hänvisad till Djurskyddets sida för blivande kattägare där det finns ännu mer information om vad man behöver tänka på innan man skaffar katt. Om jag vill kan jag också dela mitt resultat på Facebook och på så sätt tipsa fler om testet.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher