Foto: STEFAN SAMUELSSON
NYA KONTROLLER. I skogen söder om Stadsskogen sattes fem nya Hitta ut-kontroller ut den 1 augusti.

Höstspurt för Hitta ut

Alingsås

Nu är friskvårdsprojektet Hitta ut inne i höstspurten. Nya kontroller har satts ut i södra Stadsskogen. Uppskattningsvis har närmare 3 000 alingsåsare deltagit hittills i år.

OK Skogshjortarna och Svenska Orienteringsförbundet står bakom satsningen. Det går ut på att leta upp och registrera kontroller, checkpoints, både inne i tätorten och i naturen runt omkring. Till hjälp finns den särskilda Hitta ut-kartan som delades ut till hushållen i våras och även finns på tidningens kontor, på turistbyrån, kulturhuset, Ica Maxis förbutik och på Hjortgården.

Vid varje station finns en stolpe med en dekal på. I år finns det 115 checkpoints, varav alla utom sex nu är tillgängliga. Den 1 augusti släpptes fem stycken i den södra delen av Stadsskogen. En av dem är Ulvakleven, utsiktsplatsen på berget ovanför en brant passage i närheten av E20.

Ulvakleven är en av tio speciella kontrollstationer som har förärats med en egen kortfattad beskrivning på Hitta ut-kartan, som för övrigt också finns i en mobilapp.

Projektledaren Lennart Hålsjö i OK Skogshjortarna berättar att 958 personer har registerat sammanlagt 34 373 checkpoints sedan starten den 1 april. Det är nästan lika många personer som på hela förra säsongen.

– Eftersom det enbart är ungefär en tredjedel som väljer att registrera sig på hemsidan kan tredubbla alla siffror, säger Lennart Hålsjö.

Det skulle betyda att närmare 3 000 personer har deltagit när det återstår drygt två månader. 77 personer har registrerat alla kontrollerna. Fyra checkpoints, nummer 1-4, norr om Kvarnsjön plockades som planerat in den 10 augusti.

– Nummer tre, i en brant, får nog betraktas som årets svåraste. Den har registrerats av 258 personer, säger Lennart Hålsjö.

Söndagen den 17 september sker årets sista släpp med sex nya kontroller på Härsberget. Det samordnas med orienteringstävlingen Hjortsöndan, som har målgång i Prästeryd vid Gerdskens strand. Skogshjortarna kommer att informera mer om det även i AT innan dess.

Hitta ut omfattar också en skolutmaning, som just nu leds av Montessoriskolan Globen, och en företagsutmaning, som leds av Alingsås kommun. Lennart Hålsjö hoppas att fler skolor och företag tar tillfället i akt att vara med i friskvårdssatsningen nu när höstterminen är igång. I fjol deltog 1 500 skolelever.

Alingsås kommun bidrar med 100 000 kronor om året i fyra år till omkostnaderna för Hitta ut, främst ritande och tryckning av kartorna. Den 5 november tas kontrollerna in.

De som registrerar bokstavskoderna från kontrollerna på hemsidan www.orientering.se/hittaut/alingsas är för övrigt med i utlottning av priser.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.