Maj-Britt spinner lin. 
Foto: AMANDA SAMUELSSON
Maj-Britt spinner lin. Foto: AMANDA SAMUELSSON

Linberedning precis som förr

GRÄFSNÄS

Att bereda lin kräver både tid och kunskap. Några som har intresse för att hålla kunskapen vid liv är Maj-Britt Karlsson och väninnan Eva Karlsson.  
– Vi vill bevara traditionen, säger Maj-Britt från Hembygdsföreningen i Bjärke. 

Linberedning kräver att man följer flera olika steg noggrant och precist. I dagsläget är det knappt någon som ägnar sig åt detta, då lin numera fått stå tillbaka mot andra fibrer. 

– Till exempel nylon som kom på 50-talet, det har även fått stå tillbaka mot bomull och viskos, säger Maj-Britt. 

Flera steg   

När linet växt och frodats för att sedan börja gulna rycker man upp det med rötterna. Efter det buntas linet ihop och torkas för att rötas. Sen torkar man det återigen, för att sedan påbörja bråkningen. 

Eva visar hur det går till när man bråkar. Hon ställer sig vid en såkallad linbråka och bråkar linet för hand genom att placera bunten mellan något som liknar en stor sax, fast inte lika vass och där bladen är av trä.

– Jag slår av barken kan man säga, säger Eva. 

För det är stråets innerdel man vill åt, som man sedan kan göra tråd av. Men det är inte bara att börja spinna, det är fortfarande en hel del tidskrävande arbete kvar. 

Nyfikna   

Runt Maj-Britt och Eva börjar folk på besök i Gräfsnäs slottspark stanna upp. Någon minns själv hur det var då linberedningen begav sig förr om tiden, en annan har hört historier från släktingar. De minsta vill känna och klämma. Alla lika nyfikna. 

– Vad är det för ull? frågar en av besökarna. 

– Det är lin, svarar Maj-Britt. 

– Lin? Jaha, vad spännande! utbrister sällskapet. 

Se fler bilder och läs en detaljerad beskrivning av linberedningen i tisdagstidningen 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher