Arkivbild: Mikey Lennartsson
TILL MINNE. Karin Boyes minnessten på Klockaregårdskullen.

Lopp för de som inte riktigt orkar

Alingsås

På lördag, den 2 september, arrangeras välgörenhetsloppet Karin Boyes minneslopp i Alingsås, för att bryta tystnaden kring självmord. Initiativtagare är den utflyttade alingsåsaren Håkan Wester.

Håkan Wester har varit volontär inom Suicide Zero, en ideell organisation som arbetar för att radikalt minska självmorden, sedan två år tillbaka. Det är också just Suicide Zeros arbete som pengarna, som samlas in genom anmälningsavgifter till Karin Boyes minneslopp, kommer att gå till.

– Tanken på vad jag kunde göra kom då en nära bekant till mig försökte ta livet av sig. Ur det kaoset hände det mycket med mig som människa och jag kände att jag behövde göra någonting, säger Håkan Wester.

Då Håkan växte upp upplevde han att var det väldigt tyst om det faktum att Karin Boye tog livet av sig i Alingsås.

– Det kändes naturligt, eftersom jag är från Alingsås, att knyta an till Boye. Och just att knyta ihop kultur med hälsa är något nytt, vad jag vet.

För den som vill genomföra Karin Boyes minneslopp och vara med och bryta tystnaden kring självmord ges flera möjligheter. Aningen kan man springa fyra eller åtta kilometer, alternativt promenera någon av de två olika distanserna. Start sker vid Mjörnvallen.

– Jag tror vi landar på mellan 100-200 deltagare, men det kan bli fler, säger Håkan Wester, och tillägger:

– Vi har 600 nummerlappar så man kan fortfarande anmäla sig.

Våga finnas där

Varje år tar 1 500 personer sitt liv. Företrädare för Suicide Zero skriver i en debattartikel, som publicerades i Dagens Nyheter i början av augusti, att det nu är det dags att regeringen och socialminister Annika Strandhäll anslår pengar som speglar problemets storlek.

– Självklart ska vi ha krav på politiker och myndigheter, men de löser inte det här själva. Vi vanliga medborgare måste våga närma oss det här, säger Håkan, och tillägger:

– Det handlar mycket om bemötande. En blick, ett ord, att se folk, våga finnas där. Och våga fråga.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.