Foto: JÖRGEN BJÖRME
PeO Häggström, framgångsrik f d fotbollstränare för Vårgårda IK.

”Vad jag hatar att förlora!”

Gästbloggen

Vårgårda IK har de senaste åren avancerat snabbt i seriesystemet, till att spela i division 2. Tränaren PeO Häggström har stor del i detta. Han bloggar den här veckan om lagets förändring och utveckling.

Söndag 27 augusti

Sista bloggen

Så var det söndag och vi har fått stryk av Grebbestad med 3-0. Jag ska vara ärlig här.

Grebbestad var bra, det bästa vi mött.

Vi gör en bra andra halvlek och det är jämnt. Första halvlek har vi väldigt svårt. Men vad jag hatar att förlora! Av hela min själ hatar jag det! Jag tror också att det är viktigt att spelarna gör det och får visa det, även om matchen mot grebbestad var ett rättvist resultat, dock med ngt mål för mycket ,och där vi borde gjort ngt också. men så är fotbollen.

Nu sitter jag och skriver i Kungshamn. Trots förlusten och arga miner efter matchen hade vi trevligt i går kväll. Vi åt tillsammans och sedan hade spelarna en frikväll med allt vad det innebär. Det unnar jag dem. Kalle fick också en go avslutning med gänget här i VIK.

Efter matcherna samlas vi alltid ngn minut i mittcirkeln och har armarna om varandra och snackar. Igår var inget undantag. Vi försöker alltid hitta ngt positivt att gå vidare från där i cirkeln. Givetvis lättare när man vinner men kanske viktigare när man förlorar. Vi pratade om vår andrahalvlek där i cirkeln. Vi var överens om att den var bra och att vi spelade jämnt med Grebbestad. Det tar vi med oss framöver och inför matchen nästa helg mot Gauthiod.

Det vi pratade om i paus och som vi ville rätta till gjorde vi galant och i andra halvlek var det ingen jätteskillnad mellan lagen.

Snacket i paus var frustrerat. Men när vi kom ut från omklädningsrummet var vi överens. Här är en av styrkorna med gruppen i VIK. Vi har högt i tak, många kunniga och tänkande fotbollsspelare.

Nu ska jag avsluta min bloggvecka med att tacka alla som tagit sig tid att läsa mina tankar. Till Mackan som gav mig frågan, men framförallt till alla spelare och ledare i VIK. Det är ni som gjort att jag utan problem kunnat fylla alla bloggdagar med innehåll från hjärtat och minnet.

Vecka efter vecka möts jag av positiv energi, av viljan att vinna och av värme. Jag önskar er alla så mycket gott.

Nu gäller det att fortsätta med ny energi in i en ny träningsvecka och fortsätta lyfta alla de där bra sakerna vi gör och prata om och ladda inför matchen mot Gauthiod. En speciell match inte minst för Stefan som varit där innan och gjort fantastiska resultat men som ändå fick lämna. Ni kan tro att han gärna vinner på lördag:-) Det vill jag med.

Må gott alla, ta hand om varandra, leta bra saker och glöm inte att påpeka allt det där bra

/PeO

Lördag 26 augusti

Matchdags!

Denna del av bloggen får bli skriven lite förväg. Vi åker tidigt imorgon(lördag) för att kunna stanna på vägen till Grebbestad och äta tillsammans och ha lite go tid ihop.

Det är nu fredag kväll och jag har precis skrivit färdigt matchgenomgången på datorn.

Vi har haft en bra träningsvecka och pratat mycket om hur vi ska ta oss an Grebbestads täta försvar. Vi har kommit fram till att vi måste dra isär deras backlinje i djupet, dvs. vi måste hota mer med djupledslöpningar än vad vi gjort hittills för att öppna upp luckor i deras duktiga 4-1-4-1 försvar.

Men vi ska göra det utan att göra avkall på vår spelidé. Det vi gör är bara att hota lite mer från våra yttermittfältare och innermittfältare så att deras försvar får svårare att sortera och vi kan jobba mer på att sätta bollen på 2.a och 3.e löpningar. Samtidigt ska vi vara noga med det vi kallar för def i off. De är farliga på omställningar och det måste vi ha med oss när vi anfaller.

Vi ser fram emot den här matchen och känner väl egentligen att vi har allt att vinna i en sån här batalj. Men en sak är klar. VIK av 2017 åker till Grebbestad för att ta tre poäng!

Vi har som rutin att alltid samlas 1,5 timme innan match. Oavsett om vi är på hemma eller bortaplan så har vi alltid matchgenomgången hemma i Vårgårda. Vi är noga med rutiner.

Killarna får alltid mat innan bortamatcher, eller så får vi med mat att äta på vägen. Matchgenomgången sker via datorn och projektor och spelarna får under tiden vätskeersättning i muggar. Mattias rum och kök står alltid för maten när vi ska till bortamatcher, och det är vi mycket glada för. Alltid ett gott leende, god mat och en lösning på allt. Stort tack Mattias för ditt stöd och tack alla trevliga i personalen!

Vi är noga med vår ”VIK-Linje!” Ett koncept som jag och stefan tog till oss då vi var och hälsade på vänersborgs bandy lag och fick se hur de hade det på arenan och inne i omklädningsrummet. Fantastiskt!

Där hade de ett koncept för hur de förbereder sig inför matcher och träningar. Det har nu också VIK.

Konceptet består i princip av ett stort rött papper med VIK-loggan på. Papperet är delat på mitten av en grov linje. Över linjen står alla bra saker som vi kan göra inför match och träning och under motsatser till det som vi vill se. Allt bara för att tydliggöra för varandra och att alltid lätt kunna hänvisa till: Är du över eller under linjen nu!:-)

Killarna är proffsiga och sköter sin träning, kost m.m. på ett mycket bra sätt tycker jag. Undantag finnes dock alltid som den vise sa…

Vi hoppas att vi kan göra en bra prestation i Grebbestad och att vi kan gå av planen, om inte med tre poäng så i alla fall med högt huvud!

Efter matchen passar vi på att jobba med teambuilding och har bokat stugor i Kungshamn där hela gänget ska sova till på söndag. Vi kommer att äta gott, må gott och så passar vi också på att göra kvällen till en fantastisk kväll med gänget för vår härlige Karl-Anton Pettersson som tyvärr lämnar oss för studier i Linköping. Tack för allt Kalle. Du har bidragit med så mycket positivt till gruppen och är en fantastiskt duktig fotbollsspelare. Ger mig tusan på att du gör mål imorgon och avslutar med att sänka Grebbestad på deras hemmaplan.

Ha nu en riktigt go lördag allihopa och håll gärna en och annan tumme för ett gott röd/vitt gäng i Grebbestad!

/PeO

Fredag 25 augusti
Vad har vi förändrat?

Det är vilodag idag, fredag, inför matchen på lördag mot serieledande Grebbestad. En dag vigd åt fredagsmys med familjen och en mental avslappning i soffan.

Den här bloggen skulle ju som sagt vara både i dagboksform och som tillbakablickar. Nu blickar jag tillbaka lite och funderar över vad det är vi förändrat längs vägen.

Från allra första början var det som jag nämnde tidigare viktigt att förändra hur spelarna tog sig an träningar. Vi bestämde tidigt att öka träningsdosen och satte samtidigt några väldigt enkla men viktiga regler i gruppen.

Nummer 1: Vi gnäller aldrig på en missad passning, avslut eller när någon går in hårt i en närkamp precis som på match! Vi får bara gnälla när någon inte jobbar för laget. Då måste han få höra det! I övrigt ska vi vara konstruktiva i vår kommunikation!

Nummer 2: Det vi gör, gör vi för att bli bättre och utvecklas som individer och lag.

Det här var själva grunden. Sedan kom vi till ett läge där killarna hade svårt att träna flera dagar. Då förlängde vi istället passen till två timmar så vi totalt ändå fick ett pass extra i tid åtminstone.

Vi började jobba rigoröst med skadeförebyggande träning. Ett separat fyspass med vikter varje vecka år ut och år in. Vi slutar aldrig med det som vissa lag gör, utan kör på säsongen runt. Det kopplat med att vi alltid kör vårt skadeförebyggande program varje träning året runt tror jag har bidragit mycket till vår framgång. Vi har vår skickliga fysioterapeut Anette att tacka för mycket där. Hon står inte bara för fysträningen utan följer också upp killarna på träningarna under veckan. De har ett riktigt proffsigt upplägg som du får titta högt upp i seriesystemen för att hitta, det kan jag lova. Vi har haft mycket få skador under åren.

Just proffsighet var det som jag ville jobba med. Vi var i division 5 men vi skulle jobba så proffsigt vi kunde ändå! ”Proffsighet på lingonnivå”. Jag föreläste på tränarsymposiet för några år sedan med just den titeln och jag tycker den passar bra in på vad vi förändrat längs vägen.

Vi började jobba kontinuerligt med videoanalys. Något jag kan rekommendera alla ledare och spelare att pröva. Det ger så mycket! Både till dig som ledare men också till spelarna. Deras förståelse för spelet blir större och deras självbild mer naturnära. Vilket annars inte är fallet hos alla 🙂

Jag bestämde mig för att vi skulle ha en plan för allt. Det fixade vi. Spelarna vet exakt vad som gäller vid utspark, inspark, inkast, hörna off och def, frisparkar off och def, avspark, om vi får en man utvisad, om motståndarna får en utvisad, om vi behöver forcera, om motståndarna får en man utvisad m.m.m.m.

Idag är killarna väl inkörda i detta och förväntar sig också av oss ledare att det finns en plan för allt. Det är jag glad för och det stimulerar mig som ledare att alltid vara genomtänkt.

Matchgenomgångarna sköts alltid via dator och projektor. I början av säsongen visas klipp av motståndare men framför allt av oss själva när vi gör bra saker som vi vill se i matchen. Matchgenomgången i sig utöver videoklipp är mycket kort eftersom vi gått igenom det mesta på matchförberedande träningen. Fasta situationer har vi på en ipad som killarna kan titta på själva i omklädningsrummet och som förstärkarna får titta på när de ska in i matchen.

Vi har också som jag tidigare nämnt också varit noga med att följa de senaste rekommendationerna från fotbollsförbundets forskare.

Många av de här förändringarna har vi gjort på plan eller i vår planering inför matcher och träningar. En stor del i VIK:s förändring ligger också i att vi fick in en mycket drivande sportchef i Gabor Hacker som drivit vårt utvecklingsarbete föredömligt och tillsammans med honom har vi utarbetat de handlingsplaner som nu genomsyrar hela föreningen från ungdom och upp till senior. Handlingsplaner som inte bara blivit skrivbordsprodukter utan som används. Visioner, värdegrunder och VIK-linjen är viktiga nyckelpunkter där.

Föreningen skapade ett Fk-lag som finns för att våra unga spelare som inte tar plats i A-truppen ändå ska få tidig senior fotboll i seriesammanhang och att de äldre som inte kan lägga lika mycket tid ändå kan vara kvar i föreningen och bli goda mentorer till de unga och vem vet, kanske kommande tränare i VIK.

Vi har förändrat mycket under åren och kommer att fortsätta så. Ni vet det där med förändring för utveckling …

Det finns mycket mer vi förändrat men jag har ett begränsat utrymme och för mig är dessa kanske de viktigaste. Tack för idag.

Genomgång av försvarsspelet inför säsongen 2015. Arkivbild: Bosse Åström.
Genomgång av försvarsspelet inför säsongen 2015. Arkivbild: Bosse Åström.

Torsdag 24 augusti
Det jag letar efter får jag se mer av

Torsdagsträning. Det innebär matchförberedande träning eftersom det är sista träningen innan vår match på lördag. En typisk matchförberedande träning handlar mycket om att träna på det som vi tror kommer vara viktiga moment i kommande match. Vi gnuggar detaljer i försvarsspelet och tittar på vissa speluppbyggnadsbitar och kanske tränar på avslut i lägen vi tror kommer dyka upp på matchen. Eventuella ändringar på fasta situationer gås igenom. Alla är med och lyssnar och diskuterar.

Vi har alltid diskussioner om motståndet som vi antingen scoutat eller sett på video. Vi är noga med att spelarna vet vad som väntar dem och tidigt på säsongen brukar vi visa videoklipp för att ytterligare förstärka bilden av vad vi möter och vad vi kan utnyttja med vår spelidé. Tonvikten ligger dock alltid på att visa videoklipp där spelarna själva gör bra saker som vi vill se igen!

Självklart anpassar vi oss i någon form till motståndet. För mig vore det korkat annars. Varför låta motståndarna göra det de är bra på för mycket?

När träningen är klar så ska spelarna känna sig förberedda för match och själva matchgenomgången på lördag blir mer ett motivationssamtal och en kort reminder av vad vi sagt. Mitt jobb som ledare blir mer att ingjuta mod, kraft och vilja att fullfölja det vi kommit överens om och jobba stenhårt för laget. Att få alla att gå ut och göra varandra bra!

I träningarna under veckan har vi en gemensam strategi. Vi letar bra saker. En av mina käpphästar är att alltid försöka se och uppmärksamma när spelarna gör bra saker! Här har vi alla ledare, lärare och  medmänniskor en väldigt viktig uppgift som jag är mycket mån om. Jag har märkt genom åren att det man letar efter mest hittar man ofta mer av.

Letar jag efter bra saker hos mina spelare så ser jag dem oftare. Berömmer jag det jag ser så vill spelarna göra samma sak ofta och på det sättet får vi en positiv spiral. De ledare som är felletare tror jag får jobba mer med negativa saker och då sprids det en rädsla bland spelarna att misslyckas, man spänner sig, misslyckas igen och så är den spiralen igång.

Det här tror jag man kan ta med sig var man än är i livet. Hemma med sina barn, med sin fru eller med sina vänner. Berömmer man det man ser så mår människorna runt dig bra och du får förmodligen ser mer av det som är bra eftersom vi alla mår så himla väl av att få höra att det vi gör är bra.

Testa en vecka får ni se. De saker du inte vill se på planen, hemma eller hos dina vänner pratar du inte om. Men så fort det händer något som du tycker är bra. Var där och beröm! Jag är övertygad om att du tillslut utan att säga något om det negativa ändå fått det att minska och det positiva att öka. ”Mental positionering” kallas det. 

Jag ser fram emot att komma till träningen och leta små succéer idag. Behöver inte vara något rent fotbollsmässigt. Det kan vara att någon är hjälpsam, tar med alla bollar, pushar någon annan eller om någon av killarna berömmer en annan! Då är jag där och hyllar 🙂

Må gott alla och se till att få de runt om er att må bra genom att se deras styrkor. Svagheterna vet de ofta om själva och behöver inte bli påminda om. Inte alltid säkert att de känner till sina styrkor dock …
/PeO

Bild från senaste hemmamatchen, mot Stenungsund, på Tånga hed. Foto: Mikael Svensson.
Bild från senaste hemmamatchen, mot Stenungsund, på Tånga hed. Foto: Mikael Svensson.

Onsdag 23 augusti
Dina lagkompisar sätter värde på din prestation

Det är viktigt med rätt belastning på fotbollsspelare. Gammal som ung. Det här är vi oerhört noggranna med i VIK. Har vi helgmatch så är träningen på onsdagar alltid vigd åt att upprätthålla eller öka spelarnas återhämtningsförmåga. Så också idag då vi har match mot serieledarna Grebbestad på lördag.

Vi är rigoröst noga med att följa den senaste forskningen kring återhämtningsförmåga och följer de senaste rekommendationerna från Sveriges ledandes fysios kring återhämtningsträning för fotbollsspelare. Jag ska inte gå in i detalj på hur vi gör men det hela bygger uteslutande på smålagsspel. Med den stora skillnaden att vi, beroende på hur många spelare det är i varje lag, har speciella mått både i bredd och i längd. Den andra stora skillnaden är att vi är oerhört noga med hur länge spelarna får vila mellan matcherna, då det hela ju går ut på att återhämta sig snabbt.

När vi började i vintras med den här typen av ”konditionsträning” i spel så vilade spelarna 1.45 minut mellan varje match. Idag är vi nere på bara en minuts vila. Det är bra. Riktigt bra. Alla ni som har spelat 4 mot 4 i ett antal matcher vet att 1 minut är väldigt lite. Trots det har vi bra kvalité på spelet och kan ha fokus på vår spelidé även där, trots att vi tränar vår återhämtningsförmåga. Vi spelar många matcher en sån träning. Många.

Kanske den allra viktigaste saken förutom att vi följer den senaste forskningen och kan titta på speldetaljer samtidigt är att spelarna tycker detta är väldigt roligt. Där kom det igen…. glädjen trots att man har den där blodsmaken i munnen, glädjen till att spela fotboll och ge allt tillsammans.

Annars jobbar vi på som vanligt i början av träningen med vår förberedelseträning, det som vi förr kallade uppvärmning. Vi väljer att kalla den förberedelseträning just för att den ska förbereda spelarna på matchlikt spel. Vår förberedelseträning är uteslutande med bollteknik.

På tal om belastning så är vi också konsekventa och noggranna med vår skadeförebyggande träning. Den kör vi efter vår förberedelseträning varje träning alla träningar året runt och bygger på styrkeövningar med egen kroppsvikt framförallt med fokus på baksida lår, ljumskar och knän. Cirka 10 minuter tar den.

Dagens blogg vill jag avsluta med något som jag tjatat om i många år i VIK sedan jag tog över som tränare. När vi spelar på träningar, oavsett om det är stort eller smålagsspel, är det oerhört viktigt och avgörande för vår utveckling som lag och individer att alla spelare hjälper varandra att sätta värde på våra prestationer!

Vad menar jag med det? När jag själv var spelare så var det värsta jag visste när jag som forward lyckades ta mig förbi en försvarsspelare och jag märkte att han inte gick 100% in i situationen!

Min prestation blev värdelös! Hade jag gått förbi honom om han varit 100%-igt fokuserad? Detta gav mig ingenting! Därför har jag alltid varit noga att påpeka för killarna att just sätta värde på våra prestationer. Går våra forwards idag förbi exempelvis Jocke Berg, så vet de att de gjort en bra prestation och växer av det. Bryter Jocke bollen av exempelvis ”Mommo” så vet han att hans prestation var bra och han växer och utvecklas av det.

Självklart får vi ibland ligga på varandra om sånt här i VIK, men jag tror samtidigt att vi är väldigt bra på att värdesätta varandras prestationer och det har gjort vår resa från div. 5 till div. 2 möjlig. Tack grabbar! För er enastående energi och vilja att bli bättre och utvecklas. Finns många namn jag skulle kunna nämna här som är ambassadörer för det här sättet att se på hur man tränar och är som fotbollsmänniska förutom de redan nämnda. Men listan blir för lång.

Tack för idag
/Peo

Tisdag 22 augusti
Glädjen är essentiell

Idag har vi första träningen efter senaste matchen då vi vann med 2-0 mot Stenungsund. Härlig känsla att studsa tillbaka från matchen mot Uddevalla då vi spelade bra men inte fick till det framför mål. Träningen består av ett kort snack om matchen där vi har fokus på det som är bra och det vi vill se och därefter fysträning med vår fantastiska fysio Anette samt hennes duktiga kollega Linda. Ni är oerhört värdefulla tjejer!

Som serien ser ut nu så blir det svårt att blanda sig i den absoluta toppen men vi har satt tydliga mål för resterande delen av hösten. Jonas Mökander har hjälpt oss med det ena målet då han skrev om vår möjlighet att bli bäst på 2000-talet i området. Härlig morot för oss att kunna använda för att driva varandra ända in i sista minuterna av serien i år. Tack för den Jonas, hade inte kommit på det själv. Andra målet handlar mycket om det som jag inlett denna blogg med, nämligen att fortsätta utvecklas som lag och spelare/människor samt som förening.

Det är farligt att bli nöjd och luta sig tillbaka. Missförstå mig inte här nu. Självklart ska man njuta av nuet och vara nöjd med det man gör. Men finns inte viljan att lära sig något nytt, förbättra något man redan kan eller hjälpa andra att bli bättre så börjar sakta dalandet tillbaka. Där vill vi aldrig hamna i VIK. Därför är vårt andra mål att alltid ha fokus på framtid och vad som kan göra oss bättre. Varje träning, varje moment i träningarna och varje samtal ska ge oss möjligheten att utvecklas. Varje match är ett tillfälle att testa om det vi vill fungerar, utvecklas och ger oss glädje nog att springa tills vi får blodsmak i munnen.

Glädjen till fotbollen är essentiell. En glad spelare är en bra spelare som jag och min käre kollega Stefan brukar säga. Glädje kommer dock inte bara utav att vinna eller lattja på träningar. Glädjen kommer utifrån just det roliga i att lära sig något nytt, att utvecklas, att se det som man tränat på fungera i match. Jag har aldrig mött en människa hittills som inte tycker det är kul att lära sig något. Däri ligger mycket av min motivation och glöd för ledarskap.

/PeO

Måndag 21 augusti
Förändring för att utvecklas

Tänkte jag skulle ta med er på en resa genom sju år av utveckling, hårt arbete och framför allt förändring.

Har man en tuff barndom så kan man välja olika vägar. Man kan bara följa med och se var livet leder.  Man kan ta ut sin ilska och frustration över andra och hela samhället och tro att det ska bli bättre av det. Eller så tar man vägen att titta på vad man kan göra för att det ska bli bättre.

Det valet gjorde jag och det har präglat större delen av mitt liv både som människa, familjefar, kompis och tränare. Det är kring valet att just förändra något som som min blogg denna vecka kommer att grunda sig i. Av någon anledning kommer vi nu in på fotboll och just förändring.

Jag kommer väl ihåg mina första möten med truppen i Vårgårda IK. Våra första träningar och min frustration över hur det såg ut. Hela första året handlade mycket om att börja en förvandling. En förändring i grunden på hur vi såg på träning, oss själva som människor och vad vi förväntade oss av varandra i olika situationer.

Jag har upptäckt genom åren att om man ska utvecklas eller förbättra något så måste man förändra något. Gör du samma sak hela tiden så får du också samma resultat hela tiden. Oavsett om du håller på med sport, om det handlar om kärlek eller om livet i stort. Det är inte säkert att förändring alltid leder till utveckling men varje gång du ser en förbättring så ligger det en förändring bakom. Det är jag helt övertygad om.

Berättelsen om Vårgårdas förändring tänkte jag börja skriva om här. Både som tillbakablickar och som lite dagbok.

Passningar till er alla

  • PeO Häggström
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.