St. Andrew’s Episcopal School i Potomac, Maryland, är privatskolan där 11-årige Barron Trump blir elev under höstterminen.

Presidentbarn i dyra privatskolor

AT i Washington

Betala 40.000 dollar eller mer per år för att få en plats i en privat dagskola? Det gör många föräldrar mer än gärna i Washingtonområdet, där det ofta är ett ”måste” för mer bemedlade och framgångsrika familjer, som inte väljer internatskola.

Media rapporterar att 11-årige Barron Trump, son till presidenten, i höst, efter att han slutat i privatskolan i New York, kommer att bli elev vid St. Andrew’s Episcopal School i Potomac, Maryland, alldeles utanför huvudstaden. Det är en av 100-talet privatskolor i Washingtonområdet!

Skolorna rankas, och högst på listan ligger Sidwell Friends School – ”privatskolornas Harvard” – i Washington, D.C.-området. Och populär i presidentfamiljer. Där studerade Chelsea Clinton och Malia Obama, och Sasha Obama är fortfarande elev. Liksom tidigare Richard Nixons döttrar Tricia Nixon Cox och Julie Nixon Eisenhower och Al Gores son Albert Gore III.

Privatskolorna är genomgående mycket dyra, och beloppen betydligt högre än för prestigeläroanstalter i Sverige. Som om det årligen skulle kosta upp emot 350.000 kronor att studera vid exempelvis Göteborgs Högre Samskola. Andra förnäma privatskolor är National Cathedral School, St. Albans School och Maret School i Washington, D.C., Holton-Arms School, där Jackie Kennedy och skådespelerskan Julia Louis-Dreyfus var studenter, och Landon School i Bethesda, Maryland, och The Madeira School och The Potomac School i McLean, Virginia.

Konkurrensen kan vara mycket hård, och föräldrar bearbetar sina kontakter för att deras barn ska bli antagna. Man ser det, förutom kontakterna, som en väg för att längre fram underlätta att komma in på elituniversitet. Ambitionsnivån är mycket hög och barnen drillas redan tidigt. Bortsett från studierna, är olika aktiviteter snarare regel än undantag, vilka också kan förbättra chanserna till antagning senare, såsom sportaktiviteter och musik- och instrumentundervisning.

Ett stort antal utlänningar är verksamma i Washington. Många vid internationella organisationer som Världsbanken och Internationella Valutafonden (IMF). Populärt bland dem är privatskolor som också har undervisning med inriktning på tyska, franska och spanska, som Washington International School, Rochambeau French International School, British International School of Washington och German School Washington. När spanske kungen Juan Carlos syster Cristina tidigare bodde i Washington med sin skandalomsusade och i en korruptionshärva inblandade make Inaki Urdangarin, var parets söner elever vid Rochambeau.

I själva Washington, D.C. anses många kommunala skolor undermåliga eller åtminstone av bristande kvalitet, och mer välsituerade familjer sänder sina barn till privat- och charterskolor. Annorlunda är det i förortsområden som Chevy Chase, Bethesda och Potomac i Maryland och McLean och Great Falls i Virginia, där det finns utmärkta kommunala skolor. Men för den som envisas med att bo i Washington, D.C. blir det i många fall att spendera tusentals dollar i terminsavgifter.    

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.