Foto: STEFAN SAMUELSSON
HAR UTVECKLAT NY TEKNIK. Västra Bodarna-bon Anders Lindqvist, vd för Swedish Hydro Solutions, är geolog, entreprenör och innovatör.

Renar vatten med nytt patent

Alingsås

Alingsåsföretaget Swedish Hydro Solutions AB har fått patent på en teknik att rena vatten i industrier och på byggen. Nu siktar företaget på att växa och bli ledande i Europa inom sitt område.

– Vi har som mål att ha en rejäl omsättning inom 5-7 år och att bli börsnoterade, säger Anders Lindqvist, vd och delägare.

I förra veckan fick han och kollegorna Jakob Sjöberg och John Macpherson det efterlängtade patentbrevet som bevisar att Patent- och registreringsverket, PRV, har godkänt deras vattenreningsteknik.

– Vi har vidareutvecklat en teknik som John har tagit fram i USA. Vi har gjort den mer mobil, lättare att använda och sänkt kostnaderna med 90 procent, säger Anders Lindqvist och fortsätter:

– Det är en extremt smidig teknik för att rena stora mängder vatten.

Swedish Hydro Solutions vänder sig främst till företag inom industrin samt bygg- och entreprenadbranschen. I dag är det vanligt att vatten, som har förorenats på ett eller annat sätt, pumpas ut till dagvattenledningar, vid exempelvis grävning för stora byggen. Det strider egentligen mot EU:s vattendirektiv, men i avsaknad av bra teknik har det ändå fått passera.

– Det sker miljöbrott på många håll i dag, konstaterar Anders Lindqvist, som är geolog och tidigare var miljökonsult på WSP.

Läs mer i tisdagstidningen:

  • Andra användningsområden
  • En kvalitetsstämpel
  • Västlänken en utmaning
  • Utvald till Kinamässa
  • Så funkar tekniken

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.