Bild: Per Österman, Ecocom AB
Svår att missa. Den stora baggen sticker minst sagt ut där den sitter på stammen.

Sällsynt skalbagge hittad på Nääs

floda

Den har varit fridlyst i Sverige länge, och är extra ovanlig i Västsverige. Men av en slump har nu en levande läderbagge funnits i skogen utanför Floda.

Det var under en så kallad rekognoseringsrunda i Nääs ekhagar som fyndet gjordes. Målet med dagen var egentligen att hitta ekar där läderbaggen eventuellt kan tänkas leva, för att där sätta ut fällor. Men istället fann man något ingen vågat hoppas på.

– Jag kollade ner på fötterna och då satt det en bagge där, lågt på stammen, säger Per Österman på Ecocom, ansvarig för projektet och den som först fann läderbaggen.

Han blev naturligtvis väldigt glad, och förklarar att läderbaggar inte är något man springer på om man inte vet var och när man ska leta.

Lever i äldre träd

Den fridlysta baggen lever större delen av sitt liv i äldre träd som innehåller mulm, som är ved som murknat och blivit mjölaktig. I mulmen kläcks och lever larverna i några år tills de blivit fullvuxna. Därefter lever de som vuxna skalbaggar, men endast i några veckor på sommaren.

Det är inte heller alla trädarter som bildar den livsviktiga mulmen. Gamla ekar är läderbaggens favoritplats att bosätta sig på, något det finns mer av i östra Götaland. Detta gör det extra speciellt att råka hitta en läderbagge i Lerum.

Tragedi för andra djur

Per Österman och hans kollegor undersöker nu förekomsten av läderbagge i länet. Detta på uppdrag av Länsstyrelsen som ett led i åtgärdsprogrammet för hotade arter. Han förklarar att läderbaggens utrotande skulle vara en tragedi även för andra djurarter.

– Varje art som förloras är ju ett misslyckande. Men läderbaggen skapar dessutom livsmiljöer i ekarna för många andra djur, säger han.

Läderbaggen är en så kallad paraplyart, vilket innebär att andra djur är beroende av den för sin egen överlevnad. De utrymmen den skapar i gamla träd utnyttjas dels av andra insekter, men också av fladdermöss och vissa fåglar.

Ett lätt byte

Anledningen att läderbaggen blivit hotad är enligt Per Österman delvis att den på grund av sin storlek och tyngd är en väldigt dålig flygare, vilket gör att den har svårt att sprida sig och blir ett lätt byte för andra djur.

Men framför allt har det att göra med att dess livsmiljö krymper, då ny och tät vegetation kväver de gamla ekarna. Per Österman är försiktigt optimistisk gällande läderbaggens framtid i Västsverige, men då måste man i fortsättningen arbeta ur ett längre perspektiv.

– Att man sparar de träd som redan är 200 eller 300 år gamla, men också de yngre i syfte att bli mulmträd i framtiden. Då tror jag det finns alla möjligheter.

  • Robin Fahlström
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.