Arkivbild: STEFAN SAMUELSSON

Tåg ställs in i helgen

alingsås

Till helgen ställs tågen in på sträckan Alingsås-Lerum och ersätts med bussar. Anledningen är bygget av nya vändspår vid Alingsås station.
Från måndag kan pendlare parkera gratis i Estrads p-hus, när andra p-platser försvinner.

Trafikverkets bygge av nya spår och en ny plattform på den södra sidan av Alingsås stationsområde har börjat. Kommande helg, 2-3 september, påverkas både Alingsåspendeln och alla andra tåg.

Bygget beräknas pågå under ett års tid och är en av Trafikverkets punktinsatser för att öka kapaciteten på Västra stambanan. Men under arbetets gång blir det ett antal trafikavbrott och bussar kommer då att ersätta tågtrafiken på sträckan, skriver Västtrafik i ett pressmeddelande. Dessa avstängningar kommer framför allt att ske under helger. Under arbetet kommer spår tre i Alingsås att vara avstängt för trafik. 

På lördag och söndag körs därför ersättningsbussar på sträckan Alingsås-Lerum och omvänt. En direktbuss kör mellan Alingsås och Floda och en annan buss kör via Norsesund och Västra Bodarna. Inga ytterligare totalavstängningar kommer att krävas under 2017, uppger Västtrafik.

När ombyggnaden är klar ska fjärr- och regiontåg mot Göteborg stanna vid den nya plattformen. Mittenperrongen och spåren 2 och 3 ska då användas av pendeltågen, som får sin slutstation här. Pendeltågen ska kunna vända utan att störa annan tågtrafik, som då lättare kan passera.

Pendelparkering flyttas

I samband med att Trafikverket gör det arbetet kommer pendelparkeringen vid Järnvägsgatan, söder om järnvägen, periodvis att vara avstängd helt eller delvis, då den används som uppställningsplats. Alingsås kommun har därför hyrt de två översta planen i parkeringshuset under Estrad Alingsås.

Totalt blir det där 114 tillfälliga och avgiftsfria pendelparkeringar som ersättning för de 120 platser som försvinner vid Alingsås station. Estrad är för övrigt öppet klockan 06-23. Övriga pendelparkeringar i Alingsås påverkas inte av arbetet, uppger Västtrafik.

Kommunstyrelsen har beslutat om gratisplatserna i Estrad, för att det inte ska bli dyrare för pendlarna. Men kommunen skriver i ett pressmeddelande att den ska försöka komma överens med Trafikverket om att dela på kostnaden. Avtalet med P-bolaget Alingsås AB sträcker sig från 4 september och fram till nästa sommar. 

Enskilda avgångar ställs in

Från måndagen den 4 september och året ut kommer några enskilda avgångar med Alingsåspendeln att ställas in. Dessa kommer inte att ersättas utan resenärer hänvisas till nästa avgång.

Västtåg 3522 Göteborg C – Alingsås station klockan 05:20
Västtåg 13586 Floda station – Alingsås station klockan 06:50
Västtåg 3597 Alingsås station – Floda station klockan 07:55

Mellan den 2 och 4 september påverkas också regiontågtrafiken mot Vara och Mariestad av byggnationen av en ny plattform i Herrljunga. Mer information om finns på Västtrafiks hemsida.

När det gäller SJ:s region- och fjärrtåg samt MTR Express och Blå Tåget finns aktuell information på deras respektive hemsidor.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.