I huset i Hallebo har Anne-Marie Berggren bott i 42 år. Snart tvingas hon flytta för att Trafikverket ska bygga om järnvägen. Foto: Jenny Schagerlind

Tvingas från huset efter 42 år

Herrljunga
Trafikverket ska bygga förbigångsspår för godståg – i Anne-Marie Berggrens trädgård.
Efter 42 år i samma hus kommer hon att tvingas flytta.
– Jag kan knappt prata om det, säger en bedrövad Anne-Marie.
 
I Hallebo strax utanför Herrljunga bor Anne-Marie Berggren i en trävilla med lummig trädgård. Huset är hennes mans föräldrahem och ligger bara ett 30-tal meter från järnvägsspåret.
 
Bredvid bor Jan och Lena Martinsson, lantbrukare med köttkor, på en gård som är Jans föräldrahem. Här har han bott hela sitt liv och Lena sedan 1984 då hon flyttade ihop med Jan.
 
Arg och förtvivlad
 
Men hur länge till de kan bo kvar vet varken Ann-Marie Berggren eller paret Martinsson. Trafikverket planerar att bygga om järnvägen för att minska det hårda trycket på Västra stambanan. Inom fyra år ska förbigångsspåren vara klara – och ligga i det som idag är Anne-Maries trädgård. Hennes hus kommer att rivas. Vart hon ska ta vägen då vet hon inte.
 
– Det var i juni jag fick reda på att jag måste flytta.
 
Hur kändes det?
 
– Ja, det var ju inget vidare… Jag kan knappt prata om det.
 
Grannarna Jan och Lena delar hennes känslor. Att järnvägen ska byggas om utanför deras hus har de vetat om i drygt två år, och sedan dess kämpat för att få gehör för sina åsikter hos Trafikverket.
 
– Vi hade tänkt renovera vårt kök och ritat på ett uterum men när vi fick reda på det här lade vi ner allt. Det är väl ingen idé, så känns det hela tiden, menar Jan.
 
Ingen hänsyn
 
Både Jan och Lena känner att Trafikverket inte tar någon hänsyn alls till de synpunkter de har framfört, både skriftligt och på diskussionsmöten.
 
– Vi har inte tagit ställning till om vi kan bo kvar än, säger Jan.
 
Någon typ av bullerdämpning är ett alternativ till att flytta, men Lena är tveksam till den lösningen.
 
– Ska vi ha bullerplank runt hela huset då, frågar hon sig. Det kommer ju kännas som om vi bor på en institution.
 
Ann-Marie som tvingas flytta kommer bli ersatt med husets marknadsvärde plus 25 procent. Däremot tänker Trafikverket inte ersätta henne varken för marken eller uthus. Samma sak gäller för Jan och Lena om de väljer att flytta.
 
Läs mer i lördagens papperstidning. 
 
  • Jenny Schagerlind
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.