Foto: STEFAN SAMUELSSON
ENGAGERAD. Shawkat Saleh var tidigare ordförande i Kurdiska kulturföreningen i Alingsås och driver nu föreningen Integration för alla.

Vill rösta för egen stat

Alingsås

Om en månad hålls en folkomröstning om självständighet för irakiska Kurdistan. Alingsåsaren Shawkat Saleh uppmanar alla kurder i Sverige att rösta.
– Jag vädjar till alla att gå och rösta, oavsett religion och partitillhörighet. Det är en historisk plikt, säger han.

Shawkat Saleh har bott i Sverige i 27 år, de senaste 15 åren i Alingsås, och är mycket engagerad för både integration här och för utvecklingen i sitt hemland.

Han representerar det största irak-kurdiska partiet KDP och uppmanar både Svenska FN-förbundet och regeringen att uttala stöd för de irakiska kurdernas självständighetssträvan.

Folkomröstningen ska ske den 25 september och kurder i Europa kommer att kunna rösta elektroniskt via en hemsida, där de först får registrera sig. Frågan är helt enkelt ja eller nej till ett självständigt Kurdistan i den irakiska delen av det större område som bebos av kurder.

Ett rikt land

– Vi är den största befolkningen i världen som inte har någon egen stat, säger Shawkat Saleh.

Det finns totalt cirka 40 miljoner kurder i Turkiet, Syrien, Irak och Iran, varav cirka fem miljoner i Irak. Flest bor i den turkiska delen.

Irakiska Kurdistan har redan ganska stor självständighet. Enligt Shawkat Saleh är det ett rikt land. Oljeutvinningen har byggts ut mycket de senaste åren. Samtidigt finns här uppskattningsvis 1,7 miljoner flyktingar från Syrien och andra delar av Irak och kurderna själva har drabbats hårt av IS:s härjningar. Fortfarande är tusentals kurder, främst kvinnor, fångar hos IS.

Shawkat har hjälpt till med att organisera flyktingläger och även samlat in pengar här hemma till näring och mjölkersättning till drabbade barn.

Lever sida vid sida

– Stort tack till både kurder och Alingsåsföretagare som hjälpt till, säger han.

Shawkat Saleh beskriver irakiska Kurdistan som ett demokratiskt land där muslimer, kristna, judar och yazidier lever sida vid sida.

– Men man har inte lyckats skapa ett demokratiskt Irak, konstaterar Shawkat.

I både Turkiet och Iran finns en rädsla för att ett självständigt irakiskt Kurdistan stärker liknande strävanden i de länderna.

– Jag tror inte att någon som är kurd och känner sin historia kommer att rösta nej, men det finns säkert några som inte tycker att det är rätt tillfälle och inte röstar, säger Shawkat Saleh, som hoppas på högt valdeltagande, inte minst från de ungefär 500 kurderna i Alingsås.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.