• Foto: ULLA HJELMÉR
    VINNARBILDEN. Getter solar sig vid Nordkoster.
  • VINNARE. Ulla Hjelmér.

Vinnande getter i bildtävlingen

Vårgårda

Återigen har hon tagit hem segern i månadens läsarbild, och ATs jury är enig om att det är någonting speciellt med Ulla Hjelmérs fotografier.

– Det här var en överraskning! säger Ulla när vi ringer henne på jobbet i Vårgårda, där hon jobbar som demenssjuksköterska inom hemvården.

Något recept på framgångsrika bilder har hon inte, utan hon fotograferar motiv som hon tycker förmedlar känslor och atmosfärer.

– Jag är en känslomänniska som tänker mycket i bilder. Sen gillar jag om det händer något i en bild men något favoritmotiv skulle jag inte säga att jag har.

Vinnarbilden på de sollapande getterna knäppte hon i slutet av juli under en solig dagsutflykt till Nordkoster.

– De var så härliga, de bara låg där perfekt placerade åt varsitt håll. Hade jag kommit lite senare hade jag kanske bara fått getrumpor.

Teleobjektiv

Tack vare sitt teleobjektiv kunde hon komma nära getterna, utan att vara fysiskt nära. Hon höll ett avstånd på drygt 30 meter.

– Så fort jag kom närmare så gick hela skocken, men då hade jag redan fångat bilden jag ville ha och lät dem vara ifred.

Ulla hade aldrig varit på Koster innan och ville dit för natur- och djurlivet.

– Jag hade förväntat mig att knäppa lite bilder på kossor för det finns det gott om, men så dök getterna upp vilket var ännu bättre.

Hon beskriver det som en wow-upplevelse.

– Getterna, havet, färgerna, allting i bilden samspelade!

Nu sitter fotografiet uppe på väggen hemma i Vårgårda, inramad i drivved som Ulla plockade under utflykten.

– Efteråt fick jag höra från en vän som bor i Bohuslän att drivveden troligtvis kommer från gamla skeppsvrak vilket såklart gör inramning ännu mer speciell.

Passionerad hobby

Ulla fotograferar på hobbynivå och tar bilder när andan faller på.

– Jag vill inte känna att jag behöver prestera någonting utan gör det för att jag tycker det är roligt, men ibland hjälper jag till och fotograferar i större sammanhang.

Förra året tog hon exempelvis bilder under cykeldagarna i Vårgårda.

– Då cyklade vi tandemcykel och jag satt där bak och plåtade, det var en ny upplevelse, säger hon och skrattar.

Vidare föredrar Ulla digital fotografering framför analog.

Tidigare visste man aldrig hur bilderna skulle bli, med digital fotografering kan jag välja ut de bästa bilderna och plocka bort de dåliga.

Efterredigeringen ser hon som en självklar del av fotograferingsprocessen.

– Man kan göra det lite snyggare, lite bättre och leka med bilden. Men jag är inget proffs på något vis, jag vill bara ha roligt!

Se alla bilder i galleriet Läsarbilder >>

Tre bilder får hedersomnämnanden. Se tisdagstidningen.

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.