Illustration: ANJA PARK
UPPSKATTAT. Metoden med att anställda själva får uppge sin stress på post it-lappar har varit uppskattat på andra ställen där den använts. Nu ska Hagagården använda sig av det som en del i det stora arbetet med att förebygga stress.

Anställda mäter stress anonymt

Alingsås

Hagagårdens äldreboende provar ett nytt grepp för att förbättra arbetsmiljön. Personalen får anonymt uppge sin stressnivå på post it-lappar under arbetsplatsträffar.
– Det viktiga är att man kan följa stressutvecklingen över tid, säger avdelningschefen Helén Gillquist.

Alingsås Tidning har tidigare rapporterat om problem med arbetsmiljön inom vården, bland annat på Hagagården, då stress har lett till sjukskrivningar.

Tidningen Kommunal­arbetaren tog ifjol fram siffror från Försäkringskassan som visade att alingsåsarna är sjukast i landet av stress. Nu kan samma tidning berätta att Hagagården prövar ett nytt grepp för att komma till rätta med problematiken.

Förutom medarbetarsamtal och medarbetarenkät en gång om året får de anställda anonymt uppge sin stress­nivå på en skala från ett till tio, där ett är den högsta stressnivån och tio den lägsta.

Personalen skriver ned svaret på en post it-lapp vid varje arbetsplatsträff som sker ungefär en gång i månaden. Om den anställda landar mellan ett och tre är tanken att denne ska ta kontakt med chefen för ett samtal. Chefen har i sin tur ett ansvar att ta tag i situationen om flera medarbetare upplever hög stress.

Läs mer i lördagstidningen:

  • ”Regelbunden temperaturtagning”
  • Så tycker facket Kommunal

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.