Fotomontage: ANJA PARK
RENA NATTA. Flera ortsbor har reagerat över väktarbilen som stått på nätterna vid det tömda asylboendet i Gräfsnäs. Obs. bilden är ett kollage.

Bevakade tomt asylboende

Gräfsnäs

I sju veckor har väktare bevakat tomma byggnader på Höglunda i Gräfsnäs nätterna igenom. Migrationsverket hade missat att säga upp avtalet.

Den 19 juli flyttade de sista asylsökande från flyktingförläggningen Höglunda i Gräfsnäs, efter beslut av Migrationsverket. Personal har funnits kvar på dagtid men på nätterna har anläggningen varit tom.

Ändå har en väktarbil från Securitas funnits på plats mellan klockan 21 och 06, enligt uppgift till AT. Flera läsare har hört av sig och undrat varför bevakningen fortsätter.

Bevakningen är beställd och betald av Migrationsverket. Chefen vid mottagningsenheten i Borås, Mikael Westberg, ansvarade för stängningen av asylboendet men bevakningen hade upphandlats regionalt, av Migrationsverkets region väst.

Han var när AT ringde inte medveten om att väktare fortfarande var placerade vid Höglunda och kontaktade nu i veckan säkerhetshandläggaren Antoinetta Sedelius, som i sin tur tog kontakt med Securitas.

– Jag har fått besked att avtalet inte var uppsagt, säger hon och fortsätter:

– Någonstans på vägen har inte informationen kommit fram till mig att det boendet har avvecklats.

En miss av Migrationsverket, alltså. Men frågan är också varför inte Securitas har tagit upp saken.

Daniel Thydell, avdelningschef för Securitas i Alingsås, bekräftar att bolaget haft uppdrag i Gräfsnäs men vill inte kommentera ärendet.

– Av sekretess gentemot kunden har jag inga kommentarer till detta, säger han.

Läs mer i lördagstidningen:

  • Förhandlar om kostnaden

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.